E-belge zorunluluğu kapsamına giren şirketlerin sayısı artıyor

eLogo Genel Müdürü Başak Kural
eLogo Genel Müdürü Başak Kural

eLogo Genel Müdürü Başak Kural: “Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yeni tebliği Eylül 2019 ve Ocak 2020 itibarıyla birçok farklı firmayı, uygulama kullanıcısını ve serbest meslek mensubunu ilgilendirecek önemli değişiklikler içeriyor. Bu işletmelerin yeni dönem için şimdiden hazırlıklara başlaması gerekiyor. Türkiye’nin en çok tercih edilen dijital dönüşüm çözüm ortağı eLogo, tebliğe uyum sürecinde firmalara ihtiyaç duydukları desteği sunmak için hazırlıklarını tamamladı.”

Türkiye’nin mali disiplinine yön verirken gelecekte mali sistemin daha hızlı, doğru ve gerçekçi şekilde yönetilmesi için altyapı sağlayan e-dönüşüm süreci Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) liderliğinde ilerliyor. GİB’in Nisan 2019’da güncellemeler yaptığı e-Fatura, e-Arşiv Fatura, e-Defter ve e-İrsaliye mükellefiyetlerine yönelik taslak tebliğde ve Haziran 2019’da yayımlanan Güvenli Mobil Ödeme e-Belge Yönetimi tebliğinde  e-Fatura, e-Defter, e-Arşiv, e-İrsaliye ve e-SMM gibi e-belgelerin mükellefiyetlerinde getirilen yeni zorunluluklarla birlikte çok sayıda firma için yeni bir dönem başlıyor.

Taslak tebliğ kapsamında 1 Eylül 2019 itibarıyla e-Fatura ve e-Defter mükellefi olan 66 bin işletmeye e-Arşiv zorunluluğu getiriliyor. 1 Ocak 2020’den itibaren ise e-Fatura mükellefiyeti için gerekli 10 milyon TL ciro şartı 5 milyon TL’ye indirilmesiyle birlikte 50 bin yeni işletme zorunluluk kapsamına giriyor. Yine aynı tarihte enerji, maden, alkol ve tütün gibi sektörlere e-İrsaliye zorunluluğu geliyor ve 150 bin serbest meslek erbabı e-SMM uygulamasına dahil ediliyor. Ayrıca Haziran 2019’da resmi gazetede yayımlanan tebliğ kapsamında 1 Eylül 2019 itibarıyla bugün için akıllı cihazlar üzerinden mpos uygulaması kullanan işletmeler de bu uygulamalardan gerçekleştirdikleri işlemler için e-Belge üretmek zorunda.

“Tebliğe uyum sürecinde firmalara destek için hazırlıklarımızı tamamladık”

Türkiye’nin en çok tercih edilen dijital dönüşüm çözüm ortağı eLogo, Logo müşterisi olsun olmasın tüm işletmelere dönüşüm sürecinde uçtan uca hizmet vererek, en kolay ve hızlı şekilde e-belge sistemlerine adapte olmalarını sağlıyor.

eLogo Genel Müdürü Başak Kural, yeni tebliğle gelecek değişimlere ilişkin değerlendirmesinde, “GİB’in yeni tebliği Eylül 2019 ve Ocak 2020 itibarıyla birçok farklı firmayı, uygulama kullanıcısını ve serbest meslek mensubunu ilgilendirecek önemli değişiklikler içeriyor. Bu işletmelerin yeni dönem için şimdiden hazırlıklara başlaması gerekiyor. Türkiye’nin en çok tercih edilen dijital dönüşüm çözüm ortağı eLogo, tebliğe uyum sürecinde firmalara ihtiyaç duydukları desteği sunmak için hazırlıklarını tamamladı. Oluşturduğumuz özel ekiple e-Fatura mükellefi olacak müşterilerimizin ekranlarına uzaktan bağlantı tüm süreci yönetiyoruz. Alanında uzman ekibimiz, geçiş süreciyle ilgili soru işaretlerini ortadan kaldırıyor” diye konuştu.

“Fatura başına 4,5-5 TL’lik maliyet e-Fatura ile kuruşlar seviyesine iniyor”

Türkiye’deki mevcut e-belge pazarıyla ilgili de bilgi veren Başak Kural, halihazırda 40 bin e-Arşiv, 85 bin e-Defter, 4 bin e-SMM mükellefi bulunduğunu belirtti. Yeni tebliğin uygulamaya girmesiyle birlikte şu anda 105 bin civarında olan e-Fatura mükellefi sayısının 2019 içinde 150 binin üzerine çıkmasının beklendiğini aktardı. Aynı zamanda mpos uygulamaları özelinde e-belge üretmek üzere pazara girecek yeni mükellef kitlesi ile beraber bu rakam daha da yukarı çıkacaktır. Sürecin asıl itici gücünü GİB tarafından getirilen regülasyonlar oluştursa da gönüllü girişlerin de giderek arttığını ve mevcut e-Fatura pazarının yüzde 20’lik kısmını gönüllü girişlerin oluşturduğunu söyleyen Kural, sözlerini şöyle sürdürdü:

“eLogo olarak Türkiye ekonomisinin belkemiği KOBİ’lerin dijital dönüşüm farkındalığının artmasını çok önemli buluyoruz ve yarattığımız çözümlerle pazarın büyümesine katkı sağlıyoruz. Bunun için de özellikle KOBİ’lere dönüşümün operasyon verimliliğine sağladığı katkıyı iyi anlatmak gerekiyor. Firmalar e-Faturaya geçerek matbu fatura bastırma, yazdırma, imzalama, kaşeleme, kargolama, arşivleme ve bunların operasyonel yüklerinden kurtulmuş oluyor. Bu da fatura başına 4,5-5 TL’lik bir maliyetin kuruşlar seviyesine inmesi anlamına geliyor. Resmi belgelerin dijital ortama taşınması kayıpların ve hataların minimuma inmesini sağlarken, faturalaşma süreçlerinin hızlanmasıyla birlikte ticaret de hızlanıyor ve operasyonel kolaylık sağlanıyor.”

“Şirketlerin ticari sırlarını içeren belgeleri güvenle sağlamak için tüm yatırımları yapıyoruz”

Şirketlerin birlikte çalışacakları özel entegratörü belirlerken güven unsurunun önemini unutmaması gerektiğinin altını çizen Başak Kural, “Şirketler bizlere ticari sırlarını içeren ve saklanma zorunluluğu bulunan evraklarını emanet ediyor. Bu belgelerin güvenle saklanması büyük önem taşıyor. 35 yıllık geçmişiyle Türkiye’nin en değerli bilişim şirketi Logo Yazılım’ın bir iştiraki olmanın bize getirdiği önemli bir avantaj var. Bunun yanında e-dönüşüm sürecinde altyapımız, teknik desteğimiz ve hizmet kalitemiz için gerekli tüm yatırımları yapıyoruz” dedi.

“Özel entegratör olarak çıktığımız yolda hedefimiz bir servis şirketi olmak”

Başak Kural, Türkiye’deki her 3 faturadan bir tanesinin eLogo üzerinden geçtiğine ve yüzde 25’lik pazar payıyla sektöre yön verdiklerine işaret ederek, yürüttükleri çalışmalar hakkında şu bilgileri paylaştı:

“KOBİ’leri dijitalleşme yolunda desteklerken, onlara tam ihtiyaçları olan çözümleri sunmak çok önemli. Bunun için sahada müşterilerimizi dinliyor, fokus gruplar düzenliyor ve iş modelimizi buna göre geliştiriyoruz. Bu yaklaşımımızla sektörün lideri olarak en yakın rakibimizden iki kat fazla müşteriye hizmet veriyoruz. Müşteri hedef kitlemizi yalnızca Logo kullanıcılarıyla sınırlamıyoruz. 2018 yılında Logo kullanıcısı olmayan müşteri sayımızı 6 kat artırdık. Sektördeki liderliğimiz Bilişim 500 tarafından da tescillendi ve 2018 yılında en iyi özel entegratör seçildik. GİB için özel entegratör olarak çıktığımız yolda amacımız bir servis şirketi olmak. Bunun için şirketlere farklı ve terzi işi çözümler sunuyoruz. E-devlet çözümlerinin etrafını müşterilerimizin hayatını kolaylaştıracak katma değerli ürünlerle örüyoruz. Hatta e-ticaret şirketlerine özel bir portal geliştirdik” diye konuştu.

Yeni tebliğler hangi değişiklikleri getiriyor

  • Nisan 2019’da güncellenerek yeniden yayımlanan taslak tebliğ ile beraber tüm e-Fatura ve e-Defter mükelleflerine 1 Eylül 2019’dan itibaren e-Arşiv zorunluluğu geliyor.
  • e-Fatura mükellefiyeti için gerekli 10 milyon TL ciro şartı 1 Ocak 2020 itibarıyla 5 milyon TL’ye indiriliyor.
  • e-Fatura mükellefi olan ve cirosu 25 milyon TL olan firmalar ile enerji, maden, alkol ve tütün gibi belirli sektörlere 1 Ocak 2020’den itibaren e-İrsaliye zorunluluğu geliyor.
  • e-Serbest Meslek Makbuzu (e-SMM) 1 Ocak 2020’den itibaren zorunlu hale geliyor.
  • 1 Ocak 2020 itibarıyla e-Defterlerin, e-Faturada olduğu gibi özel entegratör tarafından imzalanması mümkün hale geliyor.
  • Taslak tebliğde ayrıca e-Gider Pusulası ve e-Sigorta Poliçesi tanımları yapıldı. Bu da GİB’in dijitalleşme kapsamını genişletmeye devam edeceğine işaret ediyor.
  • Aynı zamanda Haziran ayında resmi gazetede yayımlanan Güvenli Mobil Ödeme e-Belge Yönetimi Tebliği kapsamında Finans kuruluşlarının akıllı mobil cihazlar üzerinde çalışan mpos uygulamalarını kullanan işletmelerin, bu uygulamalar üzerinden gerçekleştirdikleri işlemler için e-Fatura, e-Arşiv Fatura, e-SMM gibi e-belge’leri 1 Eylül 2019 itibarıyla üretmesi zorunlu hale geliyor.

Firmalar için e-Dönüşüm rehberi

e-Fatura uygulamasına dahil olmak için firmaların atması gereken adımlar şöyle:

  • Mali Mühür Başvurusu: Kamu Sertifikasyon Merkezi’nden mali mühür başvurusu yapılır.
  • GİB Başvurusu: Mali mühür elinize ulaştıktan sonra Gelir İdaresi Başkanlığı’na başvuru yapılır, başvuru yöntemi olarak Özel Entegrasyon seçilir.
  • eLogo Hesap Oluşturma: eLogo özel entegratörlük için yeni bir hesap oluşturulup sipariş girişi ve kontör alımı gerçekleştirilir.
  • Hesap Aktivasyonu: eLogo tarafından gönderilen sözleşme.exe dosyasını çalıştırıp, mali mühür ile imzalama işlemi yapılır. Bu adım sonrasında ilgili firma e-Fatura mükellefi olmuş durumdadır.
Önceki haberStar of Bosphorus veri merkezi açıldı: “Milli ve yerli verinin koruyucusu”
Sonraki haberUiPath, ‘2019 Magic Quadrant’ raporunda zirvede

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz