Dünya oyun pazarından pay almamız gerekiyor

BTK Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan

‘Uluslararası Çocuk ve Bilgi Güvenliği Etkinlikleri’ kapsamında düzenlenen ‘Dijital Oyunlar Çalıştayı’, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Merkez Yerleşkesi’nde 9 Ekim tarihinde gerçekleştirildi. BTK Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan, “BTK olarak, oyun üreticilerinin yanlarında olacağız, gerekli süreçleri birlikte gerçekleştireceğiz ve yürünmesi gereken yolları da birlikte yürüyeceğiz” açıklamasını yaptı.

B TK ev sahipliğinde, Çocuk ve Bilgi Güvenliği Derneği, Milli Eğitim Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın katkılarıyla düzenlenen çalıştaya; BTK Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan, BTK Kurum Başkan Yardımcısı Dr. Ahmet Kılıç, İnternet Dairesi Başkanı Dr. Mustafa Küçükali, Çocuk ve Bilgi Güvenliği Derneği Başkanı Prof. Dr. Betül Ulukol, Milli Eğitim Bakanlığı YEĞİTEK Genel Müdürü Dr. Bilal Tırnakçı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürü Selahattin Güven, Gençlik ve Spor Bakanlığı Eğitim, Kültür ve Araştırma Genel Müdürü Huzeyfe Yılmaz ve sektör temsilcileri katıldı.

Oyun dünyasında çocuklar daha katılımcı olacak

Oyunu basitçe ‘oyun’ olarak kabul etmenin, çok yüzeysel ve verimsiz bir algılama olduğunu vurgulayan Dr. Ömer Fatih Sayan, “Bugün geldiğimiz noktada 4.5G kesintisiz iletişimin, akıllı cihazların, üst düzey bilgisayarların, giderek gelişmekte olan nesnelerin internetinin, bütün sektörler için çarpan etkisi oluşturacak olan endüstri 4.0’ın, 5G’ye doğru hızla ilerleyen dünyada yerini almak üzere hazırlanan 3 boyutlu yazıcıların ve burada sayabileceğimiz daha birçok yeni imkânın dijital oyun sektöründe yeni çığırlar açacağını ve açmakta olduğunu görüyoruz. Bütün bunların en büyük faydasının, önceleri tek boyutlu olarak katıldıkları oyun dünyasında, çocukların daha katılımcı olabilmelerini sağlamak olacağını düşünüyorum. Bir sektörün bu kadar kısa sürede bu noktalara gelmiş ve bu gibi hususları değerlendiriyor, alternatifler oluşturuyor olması büyük bir başarı. Bugün 100 milyar doları geçen sektör büyüklüğünden ve bizi her gün şaşırtan yeniliklerden bahsediyorsak bu potansiyele dikkat etmemiz gerekiyor” açıklamasını yaptı. “Bir büyük medeniyetin evlatları olarak, çocuklarımızın ve gençlerimizin geleceğinde önemli bir yere sahip olan dijital oyunlar sektörüne üvey evlat muamelesi yapmaktan vazgeçmeliyiz” diyen Sayan, “Bir işi, bir grubu, bir sektörü, bir ülkeyi sadece kötü örnekler üzerinden tarif etmenin haksızlık olduğunu hepimiz biliyoruz” şeklinde konuştu.

Yasaklamak yerine alternatifler sunmak istiyoruz

Sayan konuşmasında, yerli üreticilerimizin ortaya koyduğu doğru kurgulanmış, doğru tasarlanmış işlere destek vermeye, üreticilerimizi her alanda desteklemeye, işlerinin hızlanmasına yardımcı olmaya hazır olduklarını da vurguladı. Sayan’ın ardından, Çocuk ve Bilgi Güvenliği Derneği Başkanı Prof. Dr. Betül Ulukol, Milli Eğitim Bakanlığı YEĞİTEK Genel Müdürü Dr. Bilal Tırnakçı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürü Selahattin Güven, Gençlik ve Spor Bakanlığı Eğitim, Kültür ve Araştırma Genel Müdürü Huzeyfe Yılmaz da birer konuşma yaptı. Tırnakçı, Milli Eğitim Bakanlığı olarak çocuklara vermeye çalıştıkları kazanımların bir kısmını dijital oyunlarla desteklemek istediklerinin altını çizerek şu açıklamayı yaptı: “Bilgisayarı ve mobil cihazları yasaklamak ya da bunları ellerinden almak yerine alternatifler sunarak sahadaki boşlukları dolduralım istiyoruz. Yeni dönemde de FATİH Projesi’nin tasarımlarını ve teknolojik aygıtları, çocuklarımızı tüketen fertler olmaktan üreten fertler olmaya dönük olarak yetiştirmek üzere çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kodlama, ortaokul ve lise derslerinin müfredatı içinde yer aldı. Bu da yeni neslin kendi teknolojisini üretmesi yönünde gösterdiğimiz çabanın bir parçası.” Çalıştay; Dijital Oyunlar İçin Çocuk ve Aile Rehberliği, Eğitimde Dijital Oyunların Kullanılması, Elektronik Spor, Dijital Oyunların Üretim Süreçleri ve Dijital Oyun Sektörü, Dijital Rekabet ve Topluluk Yönetimi konulu oturumların ardından sona erdi.

BTK Başkanı Dr. Ömer Fatİh Sayan:

“ÜRETİCİLERİMİZE DESTEK OLUP ONLARIN İŞLERİNİ HIZLANDIRMAYA HAZIRIZ.”

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan

Türkiye’de dijital oyun 775 milyon dolarlık bir sektör

Dijital oyunların oynayarak öğrenme, çocuk gelişimine etkileri ve sosyal iletişim gibi yönlerden katkılar sunmasının yanı sıra oyunlardaki şiddet, müstehcenlik ve kumara teşvik gibi içeriklerin özellikle çocuk ve gençler üzerinde oluşturabileceği zararların başını çektiğini vurgulayan Sayan şunları kaydetti: “Katma değer yaratmayan oyunların aşırı tüketimi hem oyun bağımlılığına yol açabilmekte hem de zaman israfına sebebiyet verebilmekte. Burada çocuk-aile ilişkisi ve çocuğun eğitim öğretim hayatında dijital okur-yazarlığın yeri önemli rol oynamakta. Hiç şüphesiz eğlence amaçlı kullanılması gereken dijital oyunlarda sunulan içeriklerin çocuk gelişimine zarardan ziyade fayda yaratacak şekilde tasarlanması gerekiyor.” Dijital oyunların Türkiye’de toplamda 775 milyon dolarlık bir sektör olduğunu aktaran Sayan şu bilgileri paylaştı: “Doğru destek politikalarıyla ülkemiz dijital oyun sektörünün büyük bir genişleme, yaşama, imkân, zemin ve kabiliyeti bulunmakta. Genç nüfusa sahip bir ülkeyiz. 2017 yaklaşık verisiyle günde, 31,2 milyon oyuncu ile 40 milyon saat oynuyoruz. 2016 itibarıyla oyuncu sayımız 29 milyon 300 bin görünüyor. Bunlar çok büyük rakamlar. Toplam hasılatın ise yüzde 42,5’i mobil oyunlardan, yüzde 57,5’i bilgisayar ve oyun konsollarından oynanan oyunlardan elde edilmiş durumda. Türkiye’de 20 binden fazla internet kafe bulunuyor ve her ay aktif 7,5 milyon oyuncu buraları ziyaret ediyor. Oyun oynama süresi olarak ilk 3’teyiz. Çevrimiçi oyunlara katılıma göre 11. sıradayız. Diğer unsurlar eklendiğinde bu sıralamada daha öne de gelebiliriz. Bunlara karşılık gelir bakımından ise 16. sırada bulunuyoruz. 2023 hedeflerine doğru ilerleyen bir Türkiye’nin bunu kabul etmesi mümkün değildir. Dünya pazarından hiç olmazsa katıldığımız kadar pay almalıyız. Tükettiğimiz kadar da üretmeli ve pazarlamalıyız.”

Önceki haberTürkiye dijitalleşmeyle büyüyecek
Sonraki haberTürkiye’nin ilk “Kişisel Verileri Koruma Zirvesi” Ankara’da toplanıyor

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz