Güvenlik hazır olmak demek

Zor zamanlardan geçiyoruz. Biz güvende olalım diye canını hiçe sayan insanlar tarafından korunduğumuz zorlu zamanlardan geçiyoruz. Kimin dost, kimin düşman olduğunu anlamak neredeyse imkansız hale geldi. Rüzgarın esiş yönüne göre değişiyor müttefik ve düşmanlarımız. Birkaç kilometrelik alanda dünyanın en büyük süper güçleriyle incecik bir ipin üstünde raks ediyoruz. Dünyanın süper güçlerinin olmadığı yerde yüzlerce yıllık komşularımız var. İçinde bambaşka bir grupla savaştığımız topraklardan kaçan 3,5 milyon kişiyle ekmeğimizi paylaşıyoruz.

Bu zorlu şartlarda topumuz, tankımız, tüfeğimiz ve irademizle savaşıyoruz. Ancak savaş gerçekten de orada olan bitenden m ibaret? Hayır, farklı bir yerde süregelen savaş derken bize dost görünen ülkelerin meclislerini, Birleşmiş Milletler’in veya Avrupa Birliği’nin komisyonlarını kastetmiyoruz. Tamamen başka bir dünya, siber dünya bizim sorunumuz.

Göreli olarak diğer ülkelere kıyasla daha geç sahiplendik bu dünyanın bileşenlerini. O yüzden kendi kurallarımızı koyamadık uzun süre ve biraz daha edilgen bir süreç geçirdik. Evet, daha tam olarak istediğimiz yerde değiliz. Evet, her şey çok hızlı değişiyor ve hem bu değişimlere adapte olup hem de geçtiğimiz yılların açığını kapatmak çok zor, ama elimizden geleni yapıyoruz. Bizim görebildiğimiz kadarıyla elimizden gelenler de hiç fena değil.

Biz görmesek veya bilmesek de devletler arasında, siber dünyada, inanılmaz bir savaş sürüp gidiyor. Tanklar, uçaklar, toplar ve tüfekler olmadığı için göremiyoruz neler olup bittiğini, ancak belki de ülkemizin güneyinde yaşananlar kadar zorlu bir savaş bu. Üstelik kaybedilirse sonuçları sahada kaybetmek kadar ağır olur. Bu yüzden de büyük bir ciddiyetle konuyu sahipleniyoruz.

Biz Kamu Teknolojileri olarak elimizden geldiğince devlette olan biteni, şirketlerde olan biteni ve en önemlisi dünyada olan biteni göstermek istiyoruz. İstiyoruz ki, insanlar dünyada olan biteni, birlikte yaptıklarını bilsin ki, her seferinde sıfırdan başlamasın yarış. İnsanların bilgi birikimlerini birbirlerine teslim edebildiği bir bayrak yarışı olsun bu. Böylece bayrağımızı daha yukarıda görebilelim.

Güvenliğin en önemli unsurlarından biri hazırlıklı olabilmek. Sizin tabancanız, topunuz ve tankınız olabilir. Ancak bunları kullanmaya hazır değilseniz hiçbir işe yaramazlar. Siber güvenlik de işte bu bakış açısıyla kullanmamız gereken bir şey. Hep hazır olmamız gerekiyor. Hep yeni gelişmeleri yakından takip edip, her gün öğrenmeye yeniden başlamamız lazım.

Biz ülkeyi korumaya hazırız.

Biz ülkeyi koruyanların o güzelim başarı öykülerini sizlerle paylaşmaya hazırız.

Önceki haberVenezuela Ulusal Meclisi: Petro coin anayasaya aykırı
Sonraki haberİDO çevreyi denizden koruyacak

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz