Ulaştırma Bakanlığı’ndan Büyük 5G Adımı

Evrensel Hizmet Projesiyle ülkenin kırsal bölgelerinde kapsama yetersizliğini gidererek mobil yaygınlığını arttırmayı hedefleyen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, dünyanın en önemli yeni nesil iletişim teknolojileri geliştiricilerinden ABD merkezli ONF (Open Networking Foundation) ile Türkiye’yi teknolojik anlamda öne çıkaracak çok önemli bir anlaşma imzaladı.

Türkiye’nin 5G ve sonrasında üretilecek olan teknolojiler konusunda uluslararası bir karar verici olmasını ve Evrensel Hizmet Projesiyle, ülkenin kırsal bölgelerindeki kapsama sorununu gidererek mobil internetin yaygınlığını arttırmayı hedefleyen UDH (Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı), önemli bir uluslararası anlaşmaya imza attı.

Yeni nesil internet teknolojilerinin geliştirilmesi konusunda dünyanın en bilinen oyuncularından biri olan ONF ile imzalanan iş birliği anlaşması sayesinde en yeni iletişim teknolojilerini dünyada ilk Türkiye test edecek.

İspanya’nın Barselona şehrinde gerçekleşen Mobil Dünya Kongresi’nde düzenlenen imza töreni Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, ONF Direktörü Guru Parulkar ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Haberleşme Genel Müdürü Ensar Kılıç arasında gerçekleşti. İmza törenine İmza törenine BTK Başkanı Ömer Fatih Sayan, Türk Telekom CEO’su Paul Doany, Vodafone Türkiye CEO’su Colman Deegan ve Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça da katıldı.

Yeni teknolojiler dünyada ilk kez Türkiye’de test edilecek

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın katılımıyla imzalanan bu anlaşma ile Google, AT&T, Deutsche Telecom, Verizon, Telefonica, Comcast, NTT ve China Unicom gibi dünya devlerinin üyesi olduğu ONF’de geliştirilen yeni nesil iletişim teknolojileri, dünyada ilk kez Türkiye’de test edilerek, hayata geçirilecek. Böylece Türkiye, Türk Telekom’un da yönetim kurulunda yer aldığı ONF’de geliştirilen, başta 5G olmak üzere yeni nesil iletişim teknolojilerinin geliştirilmesi ve üretilmesinde önemli bir avantaj elde edecek. 

Anlaşma sonrasında bir açıklama yapan ONF direktörü Guru Parulkar yeni teknolojilerin üretilmesini kolaylaştırmak amacıyla Türkiye ile beraber çalışmaktan mutluluk duyacaklarını belirterek, “Türk Telekom’un iş birliği ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Evrensel Hizmet Projesi üzerinden ONF’nin yeni teknolojilerini ve açık kaynaklı M-CORD platformunun test edilmesini sağlayacağız. M-CORD mimarisi ile ağ dilimleme, yazılım temelli radyo erişim şebekesi (xRAN) ve sanallaştırılmış çekirdek şebeke gibi 5G yetenekleri ile mevcut şebekelerin zenginleştirilmesi ve 5G şebekesi için temel yapıtaşı oluşturulması çalışmalarına katkı sağlayacağız” dedi.

Uygulayıcı Kuruluş Türk Telekom

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın Türkiye’yi 5G ve sonraki teknolojilerde dünyanın öncü markalarından biri haline getirmek için imzaladığı anlaşma sonucunda denenecek olan teknolojiler ülkemizde Türk Telekom tarafından devreye alınacak. Google, AT&T, Deutsche Telecom, Verizon, Telefonica, Comcast, NTT ve China Unicom gibi devlerin üye olduğu ONF’nin de yönetim kurulunda olan Türk Telekom, aynı zamanda Evrensel Hizmet Projesi kapsamında ülkemizin kırsal bölgelerinde yaşanan kapsama yetersizliğini gidermek için yapılan altyapı çalışmalarında da UDH ile birlikte çalışıyor.

Önceki haberTeknolojinin zirvesi geleceğe baktı
Sonraki haberTürk Heyeti MWC’ye Katıldı

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz