Türk Telekom’dan Ulusal Çapta Güvenlik

Hem kamuya, hem de özel sektöre hizmet sunan Türk Telekom, Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi’ne paralel önlemler alarak tüm Türkiye’nin siber güvenliğine katkıda bulunuyor.

Dünyada dijitalleşmenin ilerlemesi ve internetin hem iş hayatımız hem de bireysel hayatımızda kapladığı alanın artmasıyla dijital dünyanın güvenliği yani siber güvenliğin sağlanmasının da önemi ciddi oranda arttı. Bu kapsamda Türk Telekom da ülkenin en büyük dijital oyuncusu olarak konusunda uzman ekiplerin görev aldığı Siber Operasyon Merkezleri, sanal özel ağ hizmetleri ve yeni nesil güvenlik ürünleri sunarak bu alanda da iş dünyasını ve ülkemizi bu tip saldırılara karşı en iyi şekilde korumaya devam ediyor.

Kurumların en büyük kaygılarından birisi vermiş oldukları hizmetin kaliteli olması ve kesintisiz sunulmasıdır. Bunu sağlamak için sağlam ve güvenilir bir altyapıya sahip olunması gereklidir. Bu anlamda iş sürekliliği ile siber güvenlik birbirine bağımlıdır.

Türk Telekom’un altyapısı birçok kamu kurumu, özel sektör kuruluşu tarafından kullanıldığı için Türk Telekom, siber güvenliği ulusal boyutta değerlendiriyor. Bu sebeple iletişim, enerji, finans ve bankacılık, ulaşım, sağlık gibi kritik sektörler de dahil olmak üzere iletişimin devamlılığını sağlamak Türk Telekom’un öncelikli görevleri arasında bulunuyor.

Türk Telekom’da iletişim altyapıları ve bunları destekleyen bilgi sistemlerinin yönetimi, güvenliği ve operasyonundan sorumlu birimler bulunmakta. Bu birimlerin görevi ilgili altyapılara yönelik siber saldırıları tespit edip engelleme ve saldırı yaşanması halinde olumsuz etkilerinin giderilmesi olarak özetlenebilir. Şebeke operasyon ve güvenlik operasyon ekipleri bu katmada görev yaparken Türk Telekom bünyesindeki risk yönetimi ve uyum birimleri de saldırıların büyüklüğüne göre olayı inceler ve müdahale ediyor.

Ağ katmanında güvenlik
Türk Telekom’da siber güvenlik direktörlüğüne bağlı çalışan yetkin siber güvenlik ekibi, ağ katmanındaki zafiyet taramalarını da yapmakta ve güvenlik seviyesini yükseltecek önlemler alınmaktadır. Şebeke geneli güvenlik konfigürasyonlarının kontrolü ve düzenli takibi ile standart bir yapı oluşturulmaktadır. Merkezi kimlik doğrulama sistemi ile operasyonların daha güvenli şekilde yürütülmesi sağlanmaktadır. Kritik altyapılarda BTK yönetmeliklerine uygun şekilde loglama altyapıları bulunmaktadır. Ağlarda ve altyapılarda yaşanabilecek siber saldırılar ve usulsüz eylemlerin tespiti ve engellenmesine yönelik güvenlik olay yönetimi sistemleri işletilmektedir. Siber atakları abonelere tesir etmeden ana şebekede önleme amaçlı olarak network katmanında gerekli önlemleri alınmaktadır. Abonelerimizi etkileyebilecek siber tehditlere karşı güncel istihbarat bilgileri sürekli takip edilerek gerekli önlemler alınmaktadır.

Yerli milli güvenlik çözümlerini önemseyip destekleyen Türk Telekom, ülkemizde Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi oluşturularak bu konuyla ilgili oldukça ciddi bir adım atmıştır.

Önceki haberHerkes bir gün saldırıya uğrayacak
Sonraki haber2018’in en büyük siber riskleri

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz