Finansta yılın buluşması

Finans kesiminin en önemli unsurlarından olan finansal kiralama, Faktoring ve finansman şirketlerini temsil eden Finansal Kurumlar Birliği’nin (FKB) 6’ıncı Olağan Genel Kurulu, 09 Mayıs 2018 Çarşamba günü İstanbul’da düzenlendi. Ekonomi yönetiminin önemli isimlerinin katılımı ile gerçekleşen Genel Kurul’a bankacılık dışı finans sektörünün ve Türkiye ekonomisinin mevcut durumuna ilişkin değerlendirmeler damga vururken, ülkemiz ekonomisinin gelecekteki seyrine yönelik öngörüler de masaya yatırıldı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) İkinci Başkanı Yakup Asarkaya’nın iştirakleri ile düzenlenen; Finansal Kurumlar Birliği Başkanı Mehmet Cantekin’in yanı sıra 100 üye şirketin temsilcileri ve Finansal Kurumlar Birliği yönetiminin hazır bulunduğu Genel Kurul’da önemli açıklamalar yapıldı.


BDDK İkinci Başkanı Yakup Asarkaya

Genel Kurul açılışında bir konuşma yapan BDDK İkinci Başkanı Asarkaya şunları söyledi: “Belirsizlik ortamlarının KOBİ’lerin üretimini etkilediği aşikardır. KOBİ’lerimizin genel ekonomi içindeki ağırlığı da oldukça yüksek. KOBİ’lerin ekonomiye mevcut katkılarını daha da yüksek düzeye çıkarmak ana görevimiz olmalı. Bu bakımdan sürdürülebilir ekonomik gelişme için finansal kesimle güçlü diyalog kurmak önemli. Bu yönde, bankalar kadar bankacılık dışı finans kesiminin çalışmaları da bizleri sevindiriyor. Yanı sıra, bankacılık dışı kesimin büyümeye odaklanması da biz ekonomi yönetimini memnun ediyor. Uluslararası İstanbul Finans Merkezi projesi çerçevesinde, reel sektörümüze daha fazla finansman olanakları sağlayacak, daha güçlü bir alt yapı oluşturma yönünde çalışmalarımız sürüyor. Banka dışı finansın 10 yıl içerisinde göstermiş olduğu performans; işlem hacminin 30 milyar TL’den 141 milyar TL’ye yükselmiş olması memnuniyet vericidir. Diğer yandan, önümüzdeki dönemde bankacılık dışı finans kesiminin ürün, kaynak ve gelir çeşitliliğinin artırılmasının önemine de dikkat çekmek isterim.”

2017’deki Aktif Büyüklük 141 Milyar TL
Finansal Kurumlar Birliği Başkanı Mehmet Cantekin ise Birliğin kuruluşundan bugüne kadarki sürece ilişkin görüşlerini paylaştı. Finans sektörü içinde Finansal Kurumlar Birliği’nin temsil ettiği sektörlerin önemine vurgu yapan Cantekin; FKB’nin Türkiye ekonomisinin dinamosu konumundaki KOBİ’lerin finansmana erişiminde önemli bir misyonu olduğunun altını çizdi.

Bankacılık dışı finansman alanının en güçlü temsilcisi konumundaki Finansal Kurumlar Birliği olarak, üç sektörden toplam 100 üye finansal kuruluş ve 7.000’in üzerinde çalışanı temsil ettiklerini belirten Mehmet Cantekin; 2017 sonu itibarıyla üç sektörün yaklaşık 141 milyar TL’lik bir aktif büyüklük üretip, 196 milyar TL’lik işlem hacmine de aracılık ettiğini belirtti.

Cantekin, “Kuruluşumuzdan bu yana geçen 6 yıllık sürede, ‘Birlikten Güç Doğar’ sloganımızın da ifade ettiği gibi, her 3 sektörümüzün yüksek bir sinerji yakalamasını sağlayarak; FKB’yi ekonomi yönetimi ve iş dünyası nezdinde güçlü bir referans kurum konumuna taşımayı başardık” dedi.


FKB Başkanı Mehmet Cantekin

Cantekin, Finansal Kurumlar Birliği’nin yapısı ve sektörlere ilişkin bugüne kadarki faaliyetleri ilgili bilgi verirken de şunları söyledi: “OECD ülkelerindeki finans sistemindeki varlıkların dağılımına baktığımızda ülkemizin diğer ülkelerden oldukça ayrışmış olduğunu görüyoruz. Ülkemiz finansal varlıklarının %87 sini oluşturan bankacılık sistemi finansman yükünün neredeyse tamamını taşımaktadır. Bu yükün finans sisteminin diğer oyuncuları olan sektörlerimize ve sermaye piyasalarına da dağıtılması finans sistemimizi daha sağlıklı kılacaktır. Gelişmiş bir finans sisteminin temel göstergeleri olan; finans sisteminin derinliği, finansal ürünlerin çeşitliliği ve erişilebilirliği ve finansal sistemin istikrarı Birlik olarak inandığımız ve ülkemize kazandırmak için çalıştığımız gelişmiş bir finans sistemini ifade etmektedir” dedi.

Faktoring Sektörünün Önü Açılmalı
Birlik olarak üyelerini dinlediklerinin ve temsil ettikleri sektörlerin önünü açmak için gerekli düzenlemelerin hayata geçmesi yönünde var güçleri ile çalıştıklarının altını çizen Cantekin sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Ülkemizdeki bankacılık dışı finans sektörünün ekonomideki payının artırılması, güçlendirilerek derinleştirilmesi ve KOBİ’lere gereken desteğin verilebilmesi, bizlerin yurt içi ve yurt dışı kaynaklara rekabet ve fırsat eşitliği içerisinde ulaşabilmemiz ile mümkün olduğunun altını özellikle çizmek isterim. Hedefimiz, ayak bağlarından kurtulduğumuz takdirde finans sektörü içindeki sağlanan finansmandaki payımızı OECD ülkelerinin seviyelerine çıkartmaktır.

Bugüne kadar yapılan düzenlemeler yatırım ortamının iyileştirilmesi açısından çok önemli olmakla birlikte, özellikle rekabet koşullarının iyileştirilmesi yönünde atılabilecek yeni adımlarla, yatırım ortamının iyileştirilmesine daha da fazla katkı sunulabileceğine inanıyorum.

Kredi Garanti Fonu’nun kefaleti ile kullandırılan kredilere ilgili Bakanlar Kurulu kararı çerçevesinde tüm üye şirketlerimizin aracılık etmesini istiyoruz.

Özellikle ekonomimizin büyüme rekorları kırdığı şu günlerde, bu adımlara ivedilikle ihtiyaç duyduğumuzu bir kez de buradan ifade etmek isterim. Bu çerçevede, özel karşılıkların gider yazılması ve adres paylaşım sistemine erişim sağlanması konularında faktoring sektörümüzün önünün açılması için de çalışmalarımıza önümüzdeki dönemde de devam edeceğiz.”

Finansal Kurumlar Birliği Genel Kurulu’nda açılış konuşmalarının ardından Başkanlık Divanı Seçimi’ne geçildi. Genel Kurul, yeni aile fotoğrafının çekilmesi ile son buldu.

Önceki habere-ihracat gümbür gümbür geliyor
Sonraki haberASELSAN’dan “KATMER”li Ar-Ge

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz