İşçiler çevrimiçi dünyada daha da güvende

İşverenler e-Devlet sitesine işe aldıkları insanların TC kimlik numaralarını girerek o kişileri işe alarak nasıl bir teşviki hak ettiklerini görebilecekler.

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) tarafından ikincisi düzenlenen Çalışma Hayatı İstişare Toplantısı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Jülide Sarıeroğlu’nun katılımıyla 10 Mayıs 2018 tarihinde İstanbul’da gerçekleştirildi. Bakan Sarıeroğlu, “Yeni sistem, teşviklerden daha etkili faydalanabilmek açısından iş dünyamızın şu anda hizmetine girmiş durumda. İşverenlerimiz ya da insan kaynaklarında işe alım süreçleriyle ilgili çalışmaları yapan arkadaşlarımız sistemimize girdikleri zaman, e-Devlet üzerinden, yine web sayfamız üzerinden girilebiliyor, firmalarının bilgilerini yazıp, işe alacakları kişinin TC numarasını girdiklerinde hangi teşvikten faydalanabileceklerini görebiliyorlar.”

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) tarafından ikincisi düzenlenen Çalışma Hayatı İstişare Toplantısı, 10 Mayıs 2018 tarihinde Conrad İstanbul Bosphorus Hotel’de gerçekleştirildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Jülide Sarıeroğlu’nun katılımıyla TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Önen’in ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıda çalışma hayatına yönelik mevzuat ve uygulamalar ele alındı.

Yeni Teşvik Sistemi Uygulamaya Girdi
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Jülide Sarıeroğlu toplantıda yaptığı konuşmada istihdam teşvikleri ve yeni sistem ile ilgili olarak şunları söyledi: “O kadar çok teşvik uygulamamız var ki ‘Bunu nasıl faydalanılır hale getirebiliriz’ diye düşündük. Bir de ilk üç dönemde faydalanılmayan teşviklerle alakalı da paketimize bir uygulama koymuştuk. Bu durumlarla tekrar karşı karşıya kalmamak için sistemimiz Sosyal Güvenlik Kurumumuzda bugün itibarıyla açıldı. İşverenlerimiz ya da insan kaynaklarında işe alım süreçleriyle ilgili çalışmaları yapan arkadaşlarımız bizim bu sistemimize girdikleri zaman, e-Devlet üzerinden, yine web sayfamız üzerinden girilebiliyor, firmalarının bilgilerini yazıp, işe alacakları kişinin TC numarasını girdiklerinde hangi teşvikten faydalanabileceklerini görebiliyorlar. Diğer taraftan faydalanmak istedikleri teşvik varsa onu seçtiklerinde ve faydalanamadıklarında neden faydalanamadıklarını, nasıl faydalanabilecekleri ile ilgili de bilgileri verdiğimiz çok katkı ve faydası olacağına inandığım bir sistem. Şimdi deneme açısından açtık sistemimizi, yorumları alacağız, yine bir eksik varsa, eklenmesi gereken bir şey varsa bunlarla ilgili takviyelerimizi de yapacağız. Sistem, teşviklerden daha etkili faydalanabilmek açısından iş dünyamızın şu anda hizmetine girmiş durumda.”

Şirketler bilgilerini yazıp, işe alacakları kişinin TC numarasını girdiklerinde hangi teşvikten faydalanabileceklerini görebiliyorlar.

TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Önen, toplantıda yaptığı konuşmada önemli değerlendirmelerde bulundu. Önen, yeni dünya düzeninde var olabilmenin yolunun güçlü, değişimi yakalamış, hatta değişimin yönünü belirleyen bir ekonomi olmaktan geçtiğini ifade etti. Önen, “Daha fazla yerli ve yabancı yatırıma, mevcut işletmelerimizin güçlenmesine ve kurumsallaşmasına ihtiyacımız var” dedi.


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Jülide Sarıeroğlu

İş Yapma Biçimleri Değişti
Dijital teknolojilerdeki değişimin hızının, her geçen gün arttığına ve iş yapma biçimlerinin radikal olarak değiştiğine dikkat çeken Kudret Önen şöyle konuştu: “Bu ortamda işletmeler, mevcut yapılarını korumak, değişime uyum sağlamak, hem de gelecekleri adına yeni adımlar atmak durumundalar. Bu değişim sadece işletmeleri değil, çalışanları ve devletleri de zorluyor, ezberlerimizi bozuyor. 5-10 yıl öncesine kadar çok azımızın duyduğu sanayi 4.0, yapay zekâ, nesnelerin interneti gibi kavramlar giderek günlük yaşamımızın bir parçası haline geliyor. Fabrikalarda, ameliyatlarda robotları görmeye alışmaya yeni başlıyorduk ki gazetecilerimiz insansı robotlarla röportajlar yapmaya başladı. Sürücüsüz otomobiller yollarda yerini almak üzere gün sayıyor. Bu hızlı değişim, çalışma hayatında da yapısal bir değişim ihtiyacını beraberinde getirdi.”


TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Önen

Türk İş Hukuku Yeniden Ele Alınmalı
Kayıtlı işletmelerin rekabet gücünün belirleyicilerinden birinin çalışma mevzuatı olduğunu dile getiren Kudret Önen, Türk iş hukukunun katı ve geleneksel konumunun bu değişim sürecinde yeniden ele alınması gerektiğini vurguladı. Önen, “İşletmelerin değişime uyum sağlayabilmesine imkân verecek, daha esnek, işletmelerin sürdürülebilirliklerini de dikkate alan yeni bir çalışma mevzuatı bekliyoruz” diye konuştu. Önen sözlerine şöyle devam etti: “Kayıtlı ve toplu iş sözleşmeli işletmeler için, daha az bürokrasi, daha nitelikli danışma seçenekleri, rehberlik yaklaşımı güçlendirilmiş denetim ve farklılaştırılmış teşvik uygulamaları bekliyoruz.”

“TÜRK-İŞ, HAK-İŞ ve DİSK ile bir sosyal diyalog toplantısı gerçekleştirmeyi hedefliyoruz”

TİSK olarak gelecek dönemde istişare çalışmalarına daha geniş katılımlı olarak devam etmek istediklerini belirten Önen, “Sonbaharda, sosyal paydaşlarımız olan TÜRK-İŞ, HAK-İŞ ve DİSK ile bir sosyal diyalog toplantısı gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Bu tür görüşmelerin ve tartışma toplantılarının, ülkemizin yeni dünya düzeninde güçlü, değişimi yakalamış, kurumsal ve yapısal devrimi gerçekleştirmiş bir şekilde yer almasına yararlı olacağı görüşündeyiz” dedi.

İşletmelerin değişime uyum sağlayabilmesine imkân verecek, daha esnek, yeni bir çalışma mevzuatı bekleniyor

Önceki haberTurizm kapıda gözler konferanslarda
Sonraki habere-ihracat gümbür gümbür geliyor

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz