Ne sanal ne de artırılmış Biz ortaya karma gerçeklik alalım

İnsanların çalışma, yaşama ve eğlenme şekillerini değiştiren yeni bir teknoloji geldi. Buna Karma Gerçeklik (Mixed Reality) deniyor; sosyal ve üstelik ekonomik etkileri açısından Sanal Gerçeklikten (VR) ve Artırılmış Gerçeklikten (AR) daha güçlü.

VR sanal dünyayı oluşturan içeriğin ve teknolojinin bir bileşimi. Genellikle VR başlıklarıyla erişiliyor veya CAVE gibi çoklu olarak yansıtılan bir ortam tarafından oluşturuluyor, gerçek görünse bile, sizi, fiziksel gerçeklikten ayrı bir dünyaya götürüyor. Çünkü VR etkili biçimde gerçekliğin yerini alıyor. AR ise görseller, grafikler, ses, dokunuşlar veya GPS gibi bilgisayarla oluşturulan içeriklerle artırılmış, fiziksel gerçek bir dünya ortamının canlı görünümünü sağlayan bir teknoloji. Buna bazen ‘bilgisayar aracılığıyla sağlanan gerçeklik’ adı veriliyor, algıyı değiştiriyor ve zenginleştiriyor.

Dassault Systèmes 3DEXCITE Müşteri Katılım Hizmetleri Direktörü Christian Ries, karma gerçekliğin (MR) ise bu her iki teknolojinin bir karışımı olduğunu belirtiyor. Ries’e göre, kullanıcıların, mekân ve zaman anlamında gerçek ortamın farkında olurken, sanal bir dünyaya girmelerini sağlıyor. Ve temelde sosyal bir boyut ekliyor. Bu sosyal etkileşim önemli çünkü bulundukları yerden bağımsız olarak insanların sanal olarak aynı dijital yerde bulunmalarını ve aynı şeyleri deneyimlemelerini sağlıyor.

Gerçeğe En Yakın Simülasyon
MR alıştırma ve eğitim alanında önemli uygulamalara sahiptir çünkü yerden bağımsız olarak insanlar için sanal dünyalar oluşturuyor. Bu, kaynakları yetersiz olan yerlerde eğitimsel olarak bulut esaslı öğrenme açısından büyük bir destekleyici. Örneğin, sanal ekipmanların gerçek bir ortama dahil edilebildiği, operatörlerin koşulları ve prosedürleri daha iyi görselleştirebildiği ve anlayabildiği varlık sanallaştırmasında da mesafe alınmış durumda. MR, ticarette insanların ellerindeki görevlere odaklanmak için ayarlanabilir sanal bir soyutlama düzeyinde uzaktan iş birliği yapmalarını sağlıyor. Sağlık hizmetlerinde, tüm insan modelleri ve belirli organlar hayata geçirilebiliyor. Uzaktaki bir cerrahın veya sağlık hizmetleri uzmanının kontrol ettiği robotları kullanarak, uzaktaki işlemleri ve prosedürleri yürütmesi bile mümkün hale gelecek.

Deneyimlerin süreçlerin ve nesnelerin değerini keşfetmek için kişisel etkileşimler – sadece veri kullanımıyla ilgili değil, aynı zamanda bilgiyi ve teknik bilgiyi sağlıyor. MR deneyimleri, bilim insanlarının, mühendislerin ve pazarlama profesyonellerinin ve ayrıca kullanıcıların ve müşterilerin, gelecekteki ürünleri, fiziksel olarak mevcut olmalarından bile önce görsel olarak göstermelerini, simüle etmelerini ve bunlarla etkileşim kurmalarını sağlıyor.

Avantajları çok fazla ve yalnızca hayal gücüyle sınırlı. MR, ürünlere etki eden tüm parametrelerin iyice anlaşılmasını sağlayarak gizli sorunları veya arızaları tanımlamaya yardımcı oluyor. Örneğin biyogenetik mühendisliği laboratuvarlarında, farklı yerlerdeki bilim insanları MR kullanarak molekülleri tasarlıyor. Bu, herhangi bir yerden çalışmalarını ancak aynı yerde bulunuyormuş gibi iş birliği yapmalarını sağlıyor.

Hayal Gücü Yerine Gerçek
Geçerli olarak 3DEXPERIENCE platformunda bulunan Dassault Systèmes Endüstri Çözümü Deneyimleri tarafından sağlanan 3D uygulama yazılımı ileri derecede gelişkin. Sanallaştırma ve görüntüleme teknolojileri ilerlerken, önümüzdeki yıllarda, hız, gerçeklik seviyesi ve geribildirim becerileri anlamında katlanarak gelişecek.

Otomotiv sektörü, müşteri katılımı için yeni fırsatlar sağladığından bu teknolojiyi kucaklamak konusunda öncü. Alışveriş merkezlerinde ve bayiler dahilinde görülen oto galeriler, potansiyel müşterilerin seçenekleri ve yapılandırma tercihlerini anlamasına yardım etmek için MR kullanabiliyor. Galerideki sadece birkaç fiziksel araçla ve MR kullanımıyla, müşteriler tüm seçenekleri görebiliyor ve hatta araçları kendi sürüşlerinde görselleştirerek teknolojiyi galerinin dışında bile kullanabiliyor. Bu durum, insanların, sadece hayal güçlerine güvenmek yerine, gündelik yaşamlarında ve ortamlarında tercih ettikleri arabanın ‘gerçekliğinin’ nasıl görüneceğini ve hissettireceğini deneyimlemesini sağladığından destek buluyor. Bu ‘Gördüğünü Alırsın’ durumunun diğer bir faydalı etkisi, müşteri memnuniyetindeki artıştır çünkü beklentilerin gerçekle örtüşmesine yardımcı oluyor.

Hatasız Tasarımlar
Eğilimler, MR deneyimleri arttıkça, bu teknolojinin hayatın daha fazla alanına girmesinin muhtemel olduğunu göstermekte. Zamanla, neyin gerçek neyin gerçek dışı olduğunu bilmenin imkânsız ve gereksiz olması da olası. Gerçeklikler simülasyonlara karışacak. İnsanlar ve işletmeler en kullanışlı ve doğal teknolojileri kullanacak. Örneğin yiyeceklerin içindekiler, tariflerle birlikte potansiyellerini ortaya koyabileceğinden, alıcılar bir gerçeklik karışımından faydalanabilecek. MR kurulumu içinde giysiler denenecek. Kıtalar kadar uzak bile olsalar, arkadaşlar ve meslektaşlar mevcut ve ortak bir şeyler yapılabilir olacak. Bu teknoloji, bu dijitalleşme ve iş birliği seviyesini sağlayan, evrensel olarak erişilebilir kurumsal platform 3DEXPERIENCE platformu ile desteklenmekte. Dahası, Dassault Systèmes Endüstri Çözümü Deneyimleri’nin tüm ürün yelpazesinin buluttaki platform kullanılarak erişilebilir olması planlandı.

MR, insanların ‘şeylere’ bağlanmasını ve bunları yoğun olarak deneyimlemesini sağladığından, kavrayış ve inovasyon çok daha kolay meydana geliyor. İnsanların sorunları farklı perspektiflerden anlamasına ve farklı becerileri ve bilgiyi etkinleştirmesine yardım ediyor. Tasarımlar, insan grupları arasında hızlıca tekrarlanabilir. Bu şekilde, her olasılığı ele alan, hatasız tasarımlara doğru ilerlemek mümkün oluyor.

Başka uygulama alanları da doğuyor: Yenilikçi sanal perakendeciler, mobilya mağazaları ve ayakkabı dükkanları, bireysel bir ürün deneyimi oluşturmak ve müşteri sadakatini desteklemek için bu teknolojiyi uygulamaya ve sergilemeye başladı. Gerçeklik ne kadar çoksa, sunabildikleri ve ürünleriyle ilişkilendirdikleri hisler ve değer ne kadar fazlaysa, insanların – kanepelerinde sanal mağazalarda, sosyal medyayla ya da mağaza ve alış merkezlerinde olsun – ürünleri keşfetmeye o kadar çekim duyduğunu ve markayla etkileşime geçtiğini bilirler. Evde sanal ürün deneyimleri sağlamak ya da bir takıma yeni sanal eğitimciler eklemek, perakendecilerin oluşturmayı hedeflediği benzersiz marka deneyimlerini sağlayan güçlü satış faktörleri.

Diğer bir ilginç büyüme alanı: Eğitim. Günümüzde, öğrenciler Mars’a seyahat edebiliyor, çalışan bir jet motorunun içinde durabiliyor ve bulut üzerinde, aynı öğrenim deneyimlerini paylaşarak, tüm dünyadan başkalarıyla bir araya gelebiliyor. Eğitim sektörüne sıklıkla düşük yatırım yapıldığından, ilerleme kaçınılmaz olarak ticari arenadakinden daha yavaş olacak. Ancak, donanım maliyetleri düştükçe ve daha fazla ücretsiz içerik kullanılabilir hale geldikçe bu durum değişecek. Dassault Systèmes, STEM (Fen, Teknoloji, Mühendislik, Matematik) konularında özellikle güçlü, pek çok eğitim ve canlı bilim alanlarını kapsayan sayısız eğitim ve bilim kaynağına sahip. Bunların arasında, çalışan bir insan kalbinin fazlasıyla doğru, dijital simülasyonunu kullanarak tıp eğitiminde ve bilimsel keşiflerde zaten devrim niteliğinde olan Dassault Systèmes Canlı Kalp Projesi bulunuyor.

Şirketler MR’nin sosyal yönlerini uygularken, devrim niteliğinde olaylar meydana gelmekte. Şu anda şirketler ürünleri hayal eder, tasarlar, yapar ve sonra satar. MR olanakların sosyal kullanımı, eski döngünün kırılacağı anlamına geliyor. Şirketler ürünlerini ilk olarak tüketicilerle ‘test’ edecek. Ardından, müşteriler tarafından ürünün istenir olduğunda karar kılınmışsa, ürün imal edilecek ve piyasaya sürülecek.

Bu, geleneksel satın alma modellerini tamamen dönüştürüyor ve bu yeni iş modelinin tüm yanlarını bünyesinde barındırabilen kurumsal bir platformu gerektiriyor. 3DEXERIENCE platformunun, fikir aşamasından atmaya kadar yaşam döngüleri boyunca ürün konularını ele alacak şekilde evrilmiş olmasının nedeni budur. Bu teknoloji sayesinde, perakendecisiz bir dünyayı hayal etmek mümkün. Profesyoneller ve halk, isteklerini ve bunların nasıl yapılacağını tartışmak için bir araya geldiğinde, perakendecilere gerek olmayacak. Satış sürecinin bu şekilde tersine çevrilmesi, pek çok imalatçıyı, perakendeciyi ve diğer aracıyı şaşırtabilir.

İnsanların yorumları okuyup satın alma kararları verdiği fikri de yakında sona erebilir. Bir ‘öneri motoru’, insanlara gerçekten istedikleri ürünlerin sunulmasını ve insanların bunları seçmesini sağlayacak. Ancak bu başlı başına bir konu, çünkü 3DEXPERIENCE platformu imalatçıların da ‘işletim sistemi’ olacak.

MR deneyimler, duygular ve hatta duygusal tepkiler üretebiliyor ve bunları destekleyebiliyor. Düşünme ve insanlarla, ürünlerle ve hizmetlerle ilişki kurma şeklimizi değiştiriyor. Teknolojinin kendisi hızla gelişiyor. MR’yi deneyimlemenin yeni yolları, önümüzdeki aylar ve yıllar boyunca daha düşük maliyete ve daha yüksek kararlılığa tanık olacak. MR’ye yatırım yapanlar, insanların yaptığı neredeyse her şeyi değiştirecek olan teknolojiyi uygulayarak, ekonomik sektörlerinde devrim yaratacak. MR’nin kılavuzluk etme, bilgilendirme ve etki etme gücünü fark eden ve kullanan şirketler, MR potansiyellerini başarılı ve karlı fırsatlara çevirmekte başarılı olanlar olacak.

Önceki haberASELSAN’dan “KATMER”li Ar-Ge
Sonraki haberTürkiye’nin 400 bin .tr adresi var

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz