Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’tan sürpriz ziyaret

    Mustafa Varank

    Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Makine İhracatçıları Birliği’nin Yönetim Kurulu Toplantısına sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi. Ziyarette Bakan Varank’ın önceki gün açıkladığı ‘Yerli Makine Teçhizat Destek Programı’ değerlendirildi.

    Kutlu Karavelioğlu
    Makine İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Kutlu Karavelioğlu

    Makine İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Kutlu Karavelioğlu, sanayicilere 1 milyon liralık yerli makine teçhizat alımında 300 bin lira finansman desteği sağlanmasına yönelik programın, Türk sanayicisine Türk makinesi kullandırmak açısından son derece önemli olduğunu vurguladı. Karavelioğlu şunları ifade etti: “Türk sanayicisinin Türk makinesi kullanmasını arzu etmemiz ve bunun teşvik edilmesinden memnuniyet duymamız basit bir milliyetçilik olarak açıklanamaz. Biz dünyanın makinesini üretiyoruz. Son 15 yılda makine ihracatını 9 katına çıkararak, en çok artıran ülkeyiz. Yurtdışına her gün 40 milyon doların üzerinde makine satıyoruz. ABD’li firmalar bu makineler için bize kilogram başına 14-15 dolar ödüyor. Biz aynı makineleri Türkiye’de TL üzerinden son derece avantajlı fiyatlara satıyoruz. Dünya sanayicisi Türkiye’nin makinecilerini tercih ediyorsa Türkiye sanayicisinin de ülkesine, ülkesinde üretilen makinenin kalitesine güvenmesi gerekir. Bu anlamda Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın başlattığı program son derece değerli ve önemlidir”

    “Türkiye sanayisi verimliğe odaklanmalı, israftan kurtulmalı”

    Türkiye sanayisinin verimlilik odaklı yeniden yapılanmaya ve kaynak israfından kurtulmaya ihtiyacı olduğunu vurgulayan Karavelioğlu şöyle konuştu:

    “Bankacılık sektörü 2001 krizi sonrası dönemde bunu başardı, biz de bu süreci fırsata çevirebiliriz. Kaynak maliyetlerinin arttığı ve finansmana erişimin zorlaştığı bir süreçte petrol ürünlerinden sonra en çok ithal ettiğimiz ikinci kalemin makine olması hak ettiğimiz bir durum değil.  Türkiye sanayisi artık yeni bir döneme kapı açmalı ve dövizle borçlanarak makine ithal etme anlayışı tamamen bitmeli diye düşünüyoruz. Sanayicimizin yeni veya tevsi yatırımlarında yerli makine kullanımını teşvik eden her türlü açılımı da sonuna kadar destekliyoruz. Kamu kesimi yeni alımlarda Türk makinesini mecburi hale getirerek üzerine düşeni yaptı. Simdi sıra mal ve hizmet üretenlerde.”

    “İthal eden değil, ihraç eden ülke olalım”

    Türkiye’nin makine imalatında uzmanlaşmış, teknik ve mühendislik bilgisi kuvvetli bir ülke olduğunu da sözlerine ekleyen Karavelioğlu “Sanayicilerimiz makine, yani üretim konusundaki çözüm ortaklarını Türkiye’den seçerlerse yabancıya bağımlılıktan kurtulurlar. Teknolojileri de emin ellerde, hatta kendi bünyelerinde gelişir. KOSGEB’in kredi faiz desteği, yüksek teknolojiye erişilebilir fiyatla ulaşma noktasında önemli bir fırsattır. Teminat sorunu yaşayan KOBİ’ler başta olmak üzere sanayicimiz bu tip destekleri sonuna kadar kullansın, Türkiye teknolojiyi ithal eden değil, üretip ihraç eden bir ülke olsun istiyoruz” diye konuştu.

    Önceki haberİstanbul Atatürk Havalimanı en iyi havalimanları arasında üçüncü sırada
    Sonraki haberHuawei Mate 20 lite yakında Türkiye’de

    YORUM YAZIN

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz