Ericsson, geliştirilmiş platformuyla 5G’ye geçişi kesintisiz hale getirecek

Ericsson (NASDAQ: ERIC) 5G platformunu çekirdek, radyo erişimi ve transmisyon alanlarına ve servis yönetimi portföyüne yaptığı eklemelerle geliştiriyor. Platformu daha dinamik ve esnek bir hale getirecek olan bu eklentiler sayesinde servis sağlayıcılar şebekelerini kesintisiz bir şekilde geliştirip 5G’yi geniş ölçekli olarak hizmete alabilecek.

4G ve 5G için tek bir çekirdek şebeke

Ericsson’un 5G platformu portföyü, yeni ürün yelpazesiyle daha da güçleniyor. Daha öncesinde eklenen benzersiz Ericsson Frekans Paylaşımı gibi özelliklerle birlikte bu yeni ürünler, şebekelerin esnek ve kesintisiz bir şekilde 5G’ye geçirilmesini sağlayacak. Ericsson’un başından beri Nesnelerin İnterneti (IoT) odağında geliştirdiği 5G platformu, bu sayede gelişmiş mobil geniş bant ve sabit kablosuz erişim kullanım senaryolarına yönelik en kapsamlı platform halini aldı.

Ericsson Ağ Teknolojileri Başkanı Fredrik Jejdling, konuya ilişkin “Ericsson, servis sağlayıcıların bugünden 5G’ye geçmelerini sağlayacak bir portföye sahip. ABD, Avrupa, Asya ve Avustralya’da ticari 5G şebekeleri hizmete sunulmaya başlanmış durumda. Portföyümüzü sürekli geliştirerek müşterilerimizin hayatını kolaylaştırıyor ve veri trafiğindeki büyümeyi yönetmelerine, operasyonlarını sadeleştirmelerine ve 5G geliri elde etmelerine olanak sağlıyoruz” dedi.

Servis sağlayıcıların 5G’ye geçişlerini kesintisiz bir hale geçirmek amacıyla Ericsson, yalın (standalone) ve yalın olmayan (non-standalone) 5G ile birlikte önceki nesil teknolojileri de destekleyen ve bu sayede eski nesil hizmetlerin kesintisiz devamlılığını sağlayacak 7 yeni ürünü Cloud Core (bulut çekirdek) portföyüne ekledi. Bulut tabanlı Çift modlu 5G Cloud Core çözümü, otomatik kapasite yönetimi ile kolay bir operasyon sunarken; aynı zamanda 5G kulanım senaryolarıyla uyumlu bir kullanıcı paneli ile şebeke dilimleme ve edge uygulamaları gibi 5G teknolojilerinde inovasyonu mümkün kılan açık API’ler (Uygulama Programlama Arayüzü) içeriyor.

5G servisleri için geniş çaplı transmisyon

5G yakın dönemde yoğun kentsel bölgelerde uygulamaya konulacak, sonraki adım ise kent dışındaki bölgelerde 4G performansını iyileştirip 5G kapsama alanları oluşturmak olacak. Bu da fiber ve microwave tabanlı transmisyon çözümlerinin birlikte kullanılmasını gerektiriyor.

Bu amaçla Ericsson microwave portföyünün kapasitesini geliştirerek yeni, 5G’ye hazır, 10Gbps kapasiteli uzun mesafe çözümü olan MINI-LINK 6200 ailesini portföyüne katıyor. Şirket aynı zamanda router ve fronthaul (ön plan) portföylerinin de kapsamını genişleterek, servis sağlayıcılara kendi uygulama ihtiyaçlarına uygun, esnek ve modüler çözümler sunuyor.

Yeni radyolar ve sanallaştırılmış Radyo Erişim Şebekesi (vRAN)

5G teknolojisi, yeni frekans bantlarına olan ihtiyaçla birlikte aynı zamanda servis sağlayıcıların şebeke yapılarını azami verimlilikle inşa etme ve radyo kapasitesini hassas bir şekilde geliştirmeleri ihtiyacını ortaya çıkardı. Ericsson da bu ihtiyaca 9 yeni çift bantlı, üç bantlı ve yüksek performanslı Massive MIMO radyosuyla yanıt veriyor.

Ericsson aynı zamanda, çok sayıda kullanıcının veri trafiği akışını yöneten 5G NR (yeni radyo) yazılımının sanallaştırarak önemli bir kilometre taşına ulaştı. Bu yeni fonksiyon sayesinde servis sağlayıcılar, veri trafiği işleme zekasını şebekelerinin daha üst katmanlarına konumlandıracak bir mimari geliştirerek, bazı uygulama senaryolarında daha fazla esneklik kazanacaklar.

Operasyonları sadeleştiren servis yönetimi

Şebekelerin giderek daha da karmaşık bir hal alması, servis sağlayıcıları operasyonlarını sadeleştirmeye teşvik ediyor. Ericsson Dinamik Orkestrasyon (dynamic orchestration) çözümü de, 5G hizmetlerinin hızla kullanıma koyulması için şebeke dilimlerinin otomatik bir şekilde oluşturulmasına, test edilmesine ve uygulamaya konulmasına imkan tanıyor.

Fiziksel, sanal ve taşıyıcı tabanlı şebeke fonksiyonları da dahil olmak üzere karma şebekelere yönelik çok tedarikçili bir ortam üzerinde yapay zeka tabanlı kapalı-devre otomasyonu da sunan çözüm, bu sayede en iyi son kullanıcı deneyimi sunmak adına şebekeyi gerçek zamanlı olarak izleyip gereken değişiklikleri yapabiliyor.

Ericsson Mobilite Raporu’na göre, mobil veri trafiğinin 2024 yılına kadar 5 kat artması ve bu tarihte mobil veri trafiğinin yüzde 25’inin 5G şebekeleri üzerinden gerçekleşmesi bekleniyor. Veri trafiğinde beklenen bu büyümeye hazırlanmak ve 5G kullanım senaryolarına yönelik çözümler geliştirmek amacıyla 2017 başlarında 5G platformunu hizmete koyan Ericsson, platformu yeni çözümlerle geliştirmeyi sürdürüyor.

Önceki haberInGame Group’un CEO’su Alpay Alptekin oldu
Sonraki haberTürk Telekom’la dijital ortamda ‘Aileniz Güvende’

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz