Araba motorundan önce ‘Arama Motoru’ yaptık

Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu: Günümüzün bilgiye dayalı dünyasında bilgi sahibi olmak ve onu işlemek kadar bilgiyi bulabilmek de çok büyük önem taşıyor.

Turkcell, Türkçe’yi daha iyi anlayan, yüzde yüz yerli olarak tanımladığı Türk arama motoru Yaani’yi hayata geçirdi. Türk ekonomisi ve teknolojisine katkı vermeyi hedefleyen Yaani, Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu’na göre orta vadede güvenli elektronik posta sistemiyle kamunun ihtiyaçlarına derman olacak.

A

rama motoru sahipliği; ülkelerin otomotiv, havacılık, tarım ve eğitim gibi alanlarında olduğu gibi bir gelişmişlik seviyesi haline geldi ülkeler için. 1990’lı yılların sonundan itibaren Türkiye’de başlayan arama motoru üretme çabaları en sonunda sonuç verdi. Tüm dünyaya birbirinden farklı dijital araçlar üreten Turkcell, en sonunda arama motoru için en önemli adımlardan birini attı.

Milyonlarca kullanıcıya ulaşan BiP, fizy, lifebox, TV+ ve Paycell gibi servisleri ile de Türkiye’nin datasının Türkiye’de kalması için önemli bir mesafe kat eden şirket, şimdi de Yaani arama motoru ile Türkiye’yi kendi arama motoruna sahip ülkeler kategorisine çıkarıyor.

Yaani basın toplantısında Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu Kamu Teknolojileri Yayın Yönetmeni Serhat Ayan’a güvenli yerli e-posta projesini anlattı.

Kendi arama motoruna sahip olmanın Türkiye’yi dünyada sayılı ülkeler arasına soktuğunu belirten Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, “Dünyada gücün kaynağının değiştiği bir dönemden geçiyoruz. Artık veri en önemli güç. Ülke olarak bu yeni dönemde söz sahibi olmak istiyorsak dijital verilerimizi kendi ülkemizde tutmak ve bunları işleyerek yenilikçi servislere dönüştürmek zorundayız. Çünkü verileri işlemediğiniz sürece elinizde veri olmasının pek bir anlamı yok. Bugüne kadar geliştirdiğimiz servisler sadece Türkiye’de değil dünyada da milyonlarca kişi tarafından kullanılıyor. Şimdi Yaani ile bir adım daha atarak en fazla veri üreten servislerden birisi olan arama motoru pazarına giriyoruz. Bu Turkcell’in değil Türkiye’nin arama motoru. Hepimizin desteği ile büyüyecek” dedi.

Geçtiğimiz yıl Türkiye’nin en büyük veri merkezini Gebze’de açtıklarını kaydeden Terzioğlu, “Veri merkezini yapıp işin içinden çıkamayız. Önemli olan bu veri merkezi üzerinde çalışan servisleri de geliştirmek. Yaani’nin verilerini de Gebze Veri Merkezi’mizde saklayacağız. Türkiye’nin kullanım alışkanlıklarına göre tasarlanan Yaani, Türkçeyi çok iyi anlıyor. Biz arama yaptıkça o öğreniyor. Bu sayede her seferinde karşımıza daha iyi arama sonuçları çıkartacak” diyerek tüm Türkiye’den Yaani’yi kullanmalarını istedi.

Türkçeyi en iyi anlayan arama motoru

Anadili Türkçe olan Yaani’nin en önemli özelliklerinden biri, Türkçenin farklı dil bilgisi yapısını anlayabilecek şekilde geliştirilmiş olması. Böylece Yaani Türkçe aramalarda çok daha doğru sonuçlarla kullanıcıların karşısına çıkacak. Türkiye’yle özdeşleşen bir sembol olarak nazar boncuğu ikonu kullanılan Yaani, kullanıcıların aramalarına göre bir süre sonra alışkanlıklarını ve gerçekten ne aramak istediklerini öğreniyor. Daha önce yapılan aramaların benzerleri daha arama yaparken kullanıcıya gösteriliyor.

Akıllı telefonlarda yüklü olarak gelecek

Terzioğlu Yaani’nin büyümesindeki en önemli adımlardan birisinin de akıllı telefon entegrasyonu olduğunu vurgulayarak “Biliyorsunuz bugüne kadar 2,5 milyondan fazla satılan popüler bir akıllı cihaz serimiz var. Bundan sonra geliştireceğimiz tüm T serisi akıllı cihazlarımızda da Yaani yüklü olarak gelecek. Bunun yanı sıra Türkiye’nin önde gelen yerli cihaz üreticilerinden General Mobile hali hazırda Yaani yüklü olarak satılan ilk cihaz. Yine Vestel ile de görüşmelerimiz sürüyor. Amacımız Türkiye’de satılan tüm cihazlarda ilk kurulum aşamasında Yaani’nin arama motoru seçeneği olarak kullanıcıya sunulması” şeklinde konuştu.

Yaani Turkcell güvenli e-ticaret altyapısını da destekleyecek 

Servis entegrasyonları ile kullanıcının hayatını daha kolay hale getirmeyi hedefleyen Yaani, yakın zamanda Turkcell güvenli e-ticaret altyapısını da destekleyecek. Böylece Yaani arama motorunda arama yapanlar hem en ucuz seçenekleri görebilecek hem de Hızlı Giriş teknolojisi ile sadece telefon numaralarını kullanarak sisteme hızlı ve güvenli şekilde giriş yapabilecek. Aynı zamanda milli ödeme sistemi Paycell ile de entegre hale gelecek olan Yaani, kullanıcılar için uçtan uca güvenli e-ticaret altyapısı sağlanmış olacak.

Arama motorundan e-postaya

Yaani, aslında sadece kamuya yönelik değil Türk ekonomisine yönelik bir hizmet olarak ön plana çıkıyor. Arama motoru kabiliyetleri Türkiye’de mevcut olduğu zaman, Türk ekosisteminden çok daha yaratıcı çözümler çıkacaktır. Bunun yanında ülkece bir takım maliyetleri de düşürme şansına da kavuşacağız. Bir dükkan açtığınızda en kötü ihtimalle cironuzun yüzde 7’sini kiraya ödersiniz. Biliyor musunuz ki aynı dükkanı internette tanıtmak isteseniz cironuzun yine yüzde 7 ila 8’ini bunu tanıtmaya ödüyorsunuz. Bu maliyetler çok yüksek ve kabul edilemez.

Biz Türkiye ekonomisi üstünden yüzde 8 vergiyi devlete değil yurt dışına ödüyoruz. Bundan sonra bu paranın Türkiye ekonomisi içinde kalmasını sağlayacağız

Arama motoru kadar önemli bir başka konumuz var: İletişim alanında e-posta hizmetleri! Devletimizin bir an önce güvenli yerli eposta hizmetlerine sahip olması gerekiyor. Yaani üstünde güvenli elektronik posta hizmetlerini geliştiriyoruz. Bunu kamu için de yapmak bize çok büyük heyecan veriyor.

Önceki haberGelecek yıl posta zirvesi Türkiye’de
Sonraki haberYazılımcılar sanayici oldu

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz