Sosyal medyada Türkçe konuşulsun

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Galip Zerey internet ve sosyal medyada Türkçenin doğru kullanımının önemine işaret etti.

Başbakan Binali Yıldırım, 15 Ağustos tarihinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde, Yunus Emre Enstitüsü tarafından Cumhurbaşkanlığı himayesinde düzenlenen ‘Uluslararası Türkçe Yaz Okulu Kapanış Töreni’ne katıldı. Kapanış programında konuşan Yıldırım “Ne yazık ki sosyal medya dili, gençlerimiz arasında geçerli bir yazı, iletişim diline dönüşüyor” dedi.

Başbakan Yıldırım, törende yaptığı konuşmada “Dilimizi korumak, geliştirmek ve zenginleştirmek için verdiğimiz kavga aynı zamanda bir beka mücadelesidir” ifadesini kullanarak şunları kaydetti: “Son dönemde sosyal medya aracılığıyla genç kuşaklar arasında giderek yaygınlaşan ve dilimizi tahrip anlamına gelen uygulamalar konusunda dikkatli olmanızı tavsiye ediyorum. Ne yazık ki, sosyal medya dili gençlerimizin arasında iletişim diline, geçerli bir yazı diline dönüşüyor. Anlamsız kısaltmalar, bozuk cümleler, araya serpiştirilmiş yabancı kelimeler sıradan hale geliyor. Türkçeden ziyade kuş dilini andıran bu çürümeye artık dur deme zamanı gelmiştir. Milli bir seferberlik ruhuyla çalışarak gençlerimizin sözün, dilin asırlık tecrübelerin taşıyıcısı olan kelime, kavram, ifadelerin değerini en iyi şekilde anlatmalıyız.”

Toplantının açılış konuşmasını Başbakan Binali Yıldırım yaptı.

Paydaşların görüşlerini almak için toplantı düzenlendi

Diğer yandan 20 Eylül’de İstanbul’da gerçekleştirilen ‘İnternet ve Sosyal Medyada Türkçenin Kullanımının Artırılması’ konulu toplantıya; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Galip Zerey, Haberleşme Genel Müdürü Ensar Kılıç, İnternet Geliştirme Kurulu Başkanı Tayfun Acarer ve Kurul üyeleri, Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kaçalin ile Milli Eğitim Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu temsilcileri, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve işletmecilerden üst düzey yöneticiler katıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayesi, Başbakan Binali Yıldırım’ın yönlendirmesi ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın talimatıyla Haberleşme Genel Müdürlüğü koordinasyonunda yapılan toplantıda, atılabilecek adımlar değerlendirildi. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Zerey, yaptığı açıklamada, internet ve sosyal medyada Türkçenin doğru kullanımının önemine işaret ederek, paydaşların görüşlerini dinlemek amacıyla bu toplantının organize edildiğini açıkladı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Galip Zerey internet ve sosyal medyada Türkçenin doğru kullanımının önemine işaret etti.

Sosyal medyanın kullanımına ilişkin rehber hazırlanacak

Haberleşme Genel Müdürü Kılıç da, ülke genelinde internet altyapısı ve kullanımının yaygınlaştırılmasının yanı sıra bu altyapı üzerinden sosyal medyanın doğru ve etkin kullanımı konusunda da çalışmaların sürdürüldüğünü ifade etti.

Teknolojinin gelişmesiyle internet kullanımının tüm toplum kesimlerinde yaygınlaştığını, çocuklarda ise 8-9 yaşına kadar indiğini anlatan Kılıç, bu ortamda Türkçenin doğru kullanılmadığını, sosyal medyada birtakım kısaltmalar yapıldığını, bunun da Türkçenin gelişiminin önünde engel olduğunu dile getirdi. Kılıç, Genel Müdürlük olarak kamuda sosyal medyanın kullanımına ilişkin rehber hazırlayacaklarını belirterek, “Toplantıdan elde edilecek sonuçlarla çalışmanın kapsamı daha da olgunlaşabilecek. Türkçe konusunda görev, yetki ve sorumlulukları bulunan kurumlardan TDK, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığına da önemli roller düşüyor” şeklinde konuştu. Toplantı sonunda, konunun alt başlıklarına yönelik benzeri etkinliklerin Haberleşme Genel Müdürlüğü koordinasyonunda bundan sonra da düzenlenmesi ve konunun paydaşları sivil toplum kuruluşları, işletmeciler, üniversiteler ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarıyla medya temsilcilerinin etkin katılımının sağlanması kararlaştırıldı.

Sonraki haberSuriyeli çocuklara oyunla eğitim

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz