Bilişimciler Zirvesi’nden Tüm Türkiye’ye Gelecek 5.0 Çağrısı

    Bilişimciler ve BİLİŞİM GRUBU tarafından 22 Eylül 2018’de gerçekleştirilen “Bilişimciler Gelecek 5.0 Zirvesi” bilişim sektörünün önemli isimlerini ve paydaşlarını biraraya getirdi.

    Gelecek 5.0 ana temasıyla düzenlenen Bilişimciler Gelecek 5.0 Zirvesi’nde “Yapay Zeka’nın Kullanılabilir Uygulamaları”, “Endüstri 4.0 ve Sonrası”, “Bulut Bilişim ve Güvenlik”, “Nesnelerin İnterneti, Blok Zinciri ile Dönüşecek Endüstriler, Robotik ve Otonom Araçlar, Savunma Sanayisi için Bilişim” gibi önemli konular konuşmacı konuklar tarafından masaya yatırıldı.

    Bilişim Sektörünün önemli paydaşlarını ve isimlerini bir araya getiren zirvenin açılış konuşmalarını  Bilişimciler Başkanı Şenol Vatansever, xplace Türkiye ve Ortadoğu Genel Müdürü İhsan Alper Türkay, İstanbul Okan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Güner Gürsoy ve Habertürk TV & Habertürk Teknoloji Editörü-Sunucusu & Fintechtime Haber Müdürü Cem Sünbül yaptı.

    Gelecek 5.0 Türkiye’mizin Markası ve Çıkış Yolu Olabilir!

    Şenol Vatansever
    Bilişimciler Başkanı Şenol Vatansever

    Bilişimciler Başkanı Şenol Vatansever yaptığı açılış konuşmasında; değişen global ekonomi şartlarda avantaj kazanmak isteyen ülkelerin belli akımlar ortaya koyarak, bu akımları markalaştırarak sahiplendiklerini ve birer çıkış yolu haline getirdiklerini söyledi. Almanya’nın Endüstri 4.0, Japonya’nın Toplum 5.0 gibi kavramlar üzerinden yeni ekonomi modelleri inşa ettiklerini söyleyen Vatansever, bu zirve ile yeni ama başarılı bir şekilde organize olan Bilişimciler olarak Gelecek 5.0 akımını ülkemizin gündemine sunduklarını söyledi.

    BİLİŞİM GRUBU ve Bilişimciler oluşumlarına öncülük ve başkanlık yapan Şenol Vatansever açılış konuşmasında şunları söyledi:

    Bilişimciler çok genç ve aksiyoner bir oluşum, 1 Haziran tarihi itibari ile bundan sadece üç buçuk ay öncesinde kurduğumuz geniş tabanlı bir düşünce topluluğu. Bilişimciler; CIO’lar ve bilgi teknolojileri yöneticileri, sektörümüzün üretici-distribütör-iş ortağı bacağında yer alan şirket sahipleri ve çalışanları, akademisyenler ve medya mensuplarından oluşmakta. Tüm bilişim sektörünü kapsıyor durumdayız, bu sebeple de adını Bilişimciler koyduk. BİLİŞİM GRUBU’nu Kasım 2017’de kurmuştuk. BİLİŞİM GRUBU sadece CIO’lar ve bilgi teknolojileri yöneticilerinden oluşan bir gruptu. Bu profilin genişletilerek farklı bakış açılarının katılması ile farklı sinerjilerin de oluşacağını düşündüğümüzden Bilişimciler‘i kurmaya karar verdik. Ve ne kadar doğru bir iş yaptığımızı şu an buradaki atmosferden de çok iyi anlıyoruz. BİLİŞİM GRUBU tarafında 300 civarında üyemiz var. Bilişimciler tarafında 3 ay gibi kısa bir sürede 500’ün üzerinde üyeye çıkmış durumdayız, 600’lere yaklaştık. 2019 yılı içerinde 5000 üyeye ulaşarak Türkiye’nin en büyük bilişim STK’sı haline gelmeyi hedefliyoruz.

    Zirve içeriklerimizi Okan Üniversitesi, üyelerimiz ve sektörden davet ettiğimiz profesyonellerle gerçekleştiriyoruz. Özellikle bu salonu bize tahsis ettiği için SETA‘ya ve Sayın Genel Müdürü Abdulkadir Çay’a çok teşekkür ederiz. Bilişim sektörüne de önemli bir destek vermiş oldu. SETA siyaset, ekonomi, toplum araştırmaları tarafında Türkiye’nin en önemli kurumlarından birisi. Bilişim tarafında iş birliklerimizi arttıracağımız çalışmalara imza atacağımızı düşünüyorum. Uluslararası Sosyal Medya Derneği (USMED), Bilişim Medyası Derneği (BMD) gibi sektörümüzün çok önemli STK’ları da Zirvemize destek veriyor. Televizyon tarafında Habertürk’ten Cem Sünbül de bugün konuşmacı olarak aramızda. Sadece tek taraftan bakarak ya da herkes kendi tarafında bilişimle ilgili mücadele ederek sonuç üretme noktasında ağır kalabiliyoruz. Biz sektördeki bütün paydaşlarımıza bu anlamda kucak açmak ve onlarla istişare etmek, onların tecrübelerinden yararlanmak istiyoruz. Ancak bu şekilde daha etkili olabiliriz.

    Gelecek 5.0 nedir?

    Zirvemizin ana teması Gelecek 5.0. Peki Gelecek 5.0 nedir? Şimdi daha Endüstri 4.0’ı tam olarak içselleştirememişken Gelecek 5.0 nereden çıktı? Endüstri 4.0 Almanya ile anılan, Toplum 5.0 Japonya ile anılan bir yaklaşım. Biz de Türkiye ile anılmasını istediğimiz, markalaşmasını istediğimiz “Gelecek 5.0” yaklaşımını ortaya koyuyoruz. Tabi ki bunun alt bileşenleri olan yapay zeka, robotlar, blockchain, siber güvenlik gibi konuların bir kısmı zirvemiz kapsamında da teknolojik anlamda konuşacağımız konular.

    Gelecek 5.0 yüksek teknoloji, mutlu insan ve dünya barışı temelli bir yaklaşım. Özellikle Türkiye savunma sanayi anlamında, askeri teknolojilerde önemli çalışmalar yapıyor. İşte şu an devam eden TEKNOFEST sebebiyle bazı arkadaşlarımızda orada, önemli çalışmalar yapıyor. Bu çalışmalarla beraber biz daha farklı bir hava estirebiliriz. Türkiye’de yerli ve milli teknolojileri savunuyoruz. Yerli ve milli firmaları öncelikle bizim desteklememiz gerekiyor. Çünkü Türkiye’nin daha fazla üretir noktaya gelmesi lazım.

    Yaşadığımız temel problemlerin tamamında aslında üretim noktasında geliştirilmesi gereken kısımlardan kaynaklanıyor. Bizim tarım da hayvancılık da yapmamız lazım, sanayi de yapmamız lazım, yüksek teknoloji de üretmemiz lazım. Türkiye’nin 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedefi var, şu an 160 milyar dolar seviyesindeyiz. Demek ki bir şeyleri artık farklı yapmamız lazım. 500 milyar dolara ulaşmak istiyorsak, bizim yüksek teknolojiyi ön plana getirmemiz gerekiyor. Bunun için de hem girişimcilik tarafında üniversite öğrencilerinin sürecin içine dahil edilmesi, daha aktif olarak desteklerden faydalanması noktasında üniversite iş birlikleri, STK iş birlikleri ve tabi ki devlet kurumlarıyla iş birlikleri gerekiyor. Şu an aramızda olan bakanlık temsilcilerimizle de aynı konuyu istişare ettik. Daha icraatçı şekilde sonuç alacak tarzda bizim bu çalışmaları yapmamız gerekiyor. Bu sebeple de buradaki Gelecek 5.0 markasıyla beraber bunları toparlayıp, devletle de bu anlamda istişarelerimizi yaparak önemli yol haritaları ortaya koymayı düşünüyoruz.

    Bizim şöyle bir alışkanlığımız var, devlet neden yapmıyor diyoruz. Devlet değil biz bireyler olarak, vatandaş olarak çocuklarımıza yarın yüksek teknoloji üreten bir ülke bırakmak istiyorsak elimizi taşın altına koyacağız. Zaten buradaki insanlar bu düşüncede olan insanlardan oluşuyor ki, Cumartesi günü böyle yoğun bir kalabalıkla beraber bu etkinliği gerçekleştiriyoruz. 40 civarında şehirde 80-90 civarı il ve ilçe temsilcilerimiz var. 36 kişilik Merkez Yönetim Kurulumuz var. 30 kişilik İstanbul İl Yönetim Kurulumuz var. Öncelikli olarak da Ankara ve Bursa tarafında oldukça yoğun üyemiz olduğu için oralarda da il yönetimi açmayı hedefliyoruz. Diğer temsilcilerimizin olduğu illerde de üniversite ve lokal STK iş birlikleri ile yapmayı hedeflediğimiz tüm Türkiye’yi kapsamayı hedeflediğimiz eğitim projelerimiz var.”

    xplace Türkiye ve Ortadoğu Genel Müdürü İhsan Alper Türkay yaptığı konuşmasındaEndüstri 4.0” ve “Dijital Çağ” kavramlarının hızlı bir değişimle tüm geleneksel anlayışımızı, eylemlerimizi ve iş modellerimizi değiştirdini söyledi. İfadesini pek çok değişimle örnekleyen Türkay, bu değişimin olumlu yönleri olduğu kadar olumsuzlukları da beraberinde getirdiğini, dijital dönüşümün avantajlarıyla birlikte tehditlerini de getirdiğini anlattı. Global bir firma olan xplace olarak Türkeyi’nin potansiyeline inandıklarını ve Türkiye’de üretimini yapacakları ürünleri tüm Dünya’ya ihraç etmeyi hedeflediklerini ekledi.

    İstanbul Okan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Güner Gürsoy yaptığı konuşmasında geleceğin CEO larının CIO lardan çıkacağını söyledi. Gürsoy, “CIO ise bir Büyük Veri Medium’u, Bilişsel Yönetici ve Stratejist olmalı. Stratejiyi planlayandan çok strateji üreten konumda olmalı” dedi. Yakın gelecekte robotları çok sık görmeye başlayacağımızı ve robotların insanların işlerini devraldığını da göreceğimizi ifade eden Gürsoy, “iş dünyasının dinamikleri değişecek ve yeni sermayemiz inovasyon olacak” diyerek Okan Üniversitesi olarak bilişim alanından yol haritalarını sundu.

    Habertürk TV & Habertürk Teknoloji Editörü-Sunucusu & Fintechtime Haber Müdürü Cem Sünbül yaptığı konuşmasında  haberciliğin 60-70’li yıllardan günümüze dijital dönüşümünü “Dijitalize-Mobilize Medya” başlığında sundu. 60-70’li yıllarda bir haberin okurlara, 90’lı yıllarda sesin dinleyicilere, 2000’li yıllarda dergilerin okurlarına, 2005’lerde video’ların izleyicilere ulaşması için hangi altyapılar gerektiğini anlatarak teknolojinin tüm bu araçları nasıl dönüştürüp sadece akıllı telefonlara indirgediğini anlattı.

    Gelecek 5.0 motivasyonuyla sektörü bir araya getiren Bilişimciler Zirvesi, açılış konuşmaları ardından 4 önemli panel ile devam etti.

    Yapay Zeka’nın Kullanılabilir Uygulamaları” konulu ilk panelde USMED Başkanı Said Ercan moderatörlüğünde; TÜRGEV Bilgi Teknolojileri Direktörü Ferdi Yılmaz, Eksim Yatırım Holding Bilgi Sistemleri Müdürü Mustafa Çelikpençe ve BT EğitimMORTEN Genel Müdür Yardımcısı Cumhur Kızıları konuşmalarını yapıp soruları cevapladılar.

    Endüstri 4.0 ve Sonrası konulu ikinci panelde BMD Başkan Yardımcısı ve Gazeteci-Yazar Cem Kıvırcık moderatörlüğünde; İstanbullines Bilgi Sistemleri ve Dijital Pazarlama Müdürü Mustafa Gayır, Baktat Gıda Bilgi Teknolojileri Müdürü Ulaş Cantepe, ISISAN Bilgi Teknolojileri Müdürü Ömer Çolakoğlu ve Türk Hava Yolları (THY) Proje/Portföy Yöneticisi Ömür Benek konuşmalarını yapıp soruları cevapladılar.

    Bulut Bilişim ve Güvenlik konulu üçüncü panelde BMD Başkanı Musa Savaş moderatörlüğünde; Türk Nippon Sigorta Sistem ve Network Yönetimi Müdür Yardımcısı Hüsnü Tavlaş, Mersin Büyükşehir Belediyesi Sistem Yöneticisi Mehmet Sait Yılmaz, Siber Güvenlik Uzmanı / Köşe Yazarı Ali Keskin ve İşNet Planlama ve İş Geliştirme Grup Müdürü Mehmet Kaya konuşmalarını yapıp soruları cevapladılar.

    Nesnelerin İnterneti, Blok Zinciri ile Dönüşecek Endüstriler, Robotik ve Otonom Araçlar, Savunma Sanayisi için Bilişim konulu dördüncü ve son panelde İstanbul Okan Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Mustafa Özgür Güngör moderatörlüğünde; Burgan Bank Proje Yöneticisi Murat Sancar, Kriptoal Kurucu ve Yöneticisi Halil İbrahim Sezer, Başak Traktör-Sanko Holding Bilgi Teknolojileri Müdürü Doç. Dr. Erdem Uluğ ve Technopc Kurucu Ortağı Murat Yücel konuşmalarını yapıp soruları cevapladılar.

    Panel oturumlarının bitmesiyle önemli isimlere “Bilişim Sektörüne Değer Katanlar” plaketi takdim töreni yapıldı ve toplu fotoğraf çekimi ile zirve tamamlandı.

    Önceki haberBilişim sektörü dövizle sözleşme kararının gözden geçirilmesini bekliyor
    Sonraki haberGlobal Tower, dünyada ilk 10 şirket arasında yer almayı hedefliyor

    YORUM YAZIN

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz