Ericsson’un Geliştirilmiş Radyo Sistemi, 5G adaptasyonunu kolaylaştırıyor

    ericsson

    Ericsson Radyo Sistemi portföyüne yeni donanım ve yazılım ürünleri ekleyerek uçtan uca 5G platformunu genişletiyor. Böylece telekomünikasyon hizmet sağlayıcılarının 5G şebekelerini daha sorunsuz ve hızlı bir şekilde halka sunabilmelerini sağlıyor.

    Radyo Şebeke Dijital İşlemci Ünitesi (RAN Compute) sayesinde maliyetler azalacak

    Ericsson, hizmet sağlayıcıların Radyo Erişim Şebekesi (RAN) yazılım ve donanım fonksiyonlarının kurulumlarında daha fazla esnekliğe yönelik ihtiyacını karşılayan Radyo Şebeke Dijital İşlemci Ünitesi (RAN Compute) portföyünü piyasaya sürüyor. RAN Compute, kullanım senaryosu performansının iyileştirilmesi için gereken durumlarda hizmet sağlayıcılarının hüzme oluşturma (beam forming) ve radyo kontrol (radio control) gibi RAN fonksiyonlarını daha esnek bir şekilde dağıtmasını sağlarken toplam maliyeti de düşüren bir mimaridir.

    RAN Compute portföyü, mevcut temel dijital işlemci ünitesi (baseband) kapasitesini üç kata kadar artıran dört yeni RAN Compute ürününe ek olarak tüm mevcut dijital işlemci ünitelerini içeriyor. İki yeni RAN dijital işlemci ünitesi, hizmet sağlayıcıların RAN fonksiyonlarını merkezi olarak veya baz istasyonunda sunmasını sağlarken diğer yeni iki RAN dijital işlemci ünitesi, bir yandan istasyonun kapladığı alanı düşürürken diğer yandan daha gelişmiş bir mobil geniş bant ve ultra düşük gecikme uygulamaları için RAN fonksiyonlarının radyoya daha yakın şekilde konumlandırılmasına olanak tanıyor.

    Ericsson Başkan Yardımcısı ve Şirketin Ağlardan Sorumlu Başkanı Fredrik Jejdling, “Bugün piyasaya sunduğumuz donanım ve yazılım, yeni nesil şebekelerin duyduğu esneklik ihtiyacını karşılamaya devam ediyor. Müşterilerimize genişletilebilir ve uyarlanabilir bir 5G platformu sunuyor ve böylece 5G kurulumlarını kolaylaştırıyor,” şeklinde konuştu.

    Ericsson frekans paylaşımını artıran yeni yazılımı 5G’nin kapsama alanını genişletecek

    Şirket, yeni Ericsson Frekans Paylaşımı yazılımını da piyasaya sürerek 5G dağıtımları için Ericsson Radyo Sisteminin becerilerini de artırıyor. Bu, hizmet sağlayıcıların daha hızlı bir şekilde 5G’yi etkinleştirmelerini ve 5G kapsama alanını genişletmelerine olanak sağlıyor.

    Ericsson Frekans Paylaşımı, Ericsson Radyo Sistemini kullanan aynı spektrum bandı içindeki 4G ve 5G’den eş zamanlı ve dinamik bir şekilde servis alarak, operatörler geçiş için hazır olduğu an sorunsuz ve hızlı bir ağ geçişini mümkün kılıyor. Bu yeni işlev, 2015 yılından sonra gönderilen Ericsson Radyo Sistemi ekipmanlarına uzaktan yüklenen bir yazılımla hayata geçirilebiliyor.

    Bu özellik sayesinde telekomünikasyon hizmet sağlayıcılarının, mevcut 4G spektrum kaynaklarını 5G’ye statik olarak tahsis etmesine gerek kalmaksızın ve 4G performansını olumsuz yönde etkilemeden, çok daha esnek bir ağ geçiş stratejisiyle ülke genelinde 5G kapsama alanı sunabilmelerini sağlıyor. Ericsson’ın 3GPP Rel 15 standardına dayanan yenilikçi yaklaşımı olan bu çözüm, 5G cihaz üreticilerinin bu özelliği benimsemelerini kolaylaştırıyor.

    Intel Başkan Yardımcısı ve Yeni Nesil ve Standartları Genel Müdürü Asha Keddy, “Intel, kablosuz ağlar tüm dünyada 5G NR’ye geçerken kullanıcı deneyimini daha da geliştirmek için Ericsson’ın ortaya koyduğu frekans paylaşımı çalışmalarını tamamen destekliyor. Daha kapsamlı bakacak olursak, bizim modem stratejimizle de oldukça uyumlu. Intel cihaz, bulut ve ağ çözümlerinde daha esnek ve güçlü bir özellikler kümesini etkin hale getirmek için tüm ekosistemde aktif şekilde işbirliği yürütüyor” dedi.

    Street Macro çözümüyle kentsel alanlarda da kapasite artırılacak

    Kentsel alanlardaki kapasiteyi arttırmak amacıyla yüksek spektrumlu bantlarda 5G kullanımını daha kolay hale getirmek için Ericsson, Street Macro radyolarıyla kapasite ve estetik ihtiyacını karşılayacak taşıma şebekesi ürünlerini uyumlu hale getiriyor. Bunun bir örneği, milimetre dalgası 5G dağıtımı için entegre ve eksiksiz bir Street Macro çözümü temin etmek adına Fronthaul 6000’i uyumlu hale getirmek.

    ACG Research Baş Analisti Chris Nicoll, “Şebekeler, 5G kullanımını benimseyerek teknolojideki değişimi uygulamaya koymalı ve gelişmelidir. Yeni mimarilere geçişte ve mevcut 4G frekanslarında 5G’nin hizmete sunulmasında Ericsson’ın operatörlere yardımcı olduğunu görmek heyecan verici. Bunlar, 4G’den 5G’ye geçişte operatörlerin arayış içinde olduğu noktalardır.” dedi.

    Tüm çözümler 2019 yılının ikinci yarısında piyasada mevcut olacak ve 12-14 Eylül tarihleri arasında Los Angeles’ta gerçekleşecek Mobile World Congress Americas’ta (Mobil Dünya Kongresi Amerika) sergilenecek.

    Önceki haberSTM’nin yeni genel müdürü Murat İkinci oldu
    Sonraki haberHMD Global Türkiye Müdürü Sertaç Şener oldu

    YORUM YAZIN

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz