BİLİŞİM GRUBU Teknoloji Gündemini Değerlendirdi

İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleşen Gelecek 5.0 Vizyon Toplantısı’nda bir araya gelen BİLİŞİM GRUBU, birbirinden farklı panellerde siber güvenlik ve dijital pazarlama gibi çağımızın en popüler teknolojik gelişmelerini değerlendirdi.

14 Kasım Çarşamba günü İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen panellerde bir araya gelen BİLİŞİM GRUBU, “Gelecek 5.0 Vizyon Toplantısı” adını verdikleri etkinlikte kamunun ve özel sektörün 2019 ajandasına odaklandı. Tamamı Türkiye teknoloji sektörünün profesyonellerinden oluşan 900’den fazla üyesi ile BİLİŞİM GRUBU ve Bilişimciler tarafından organize edilen Gelecek 5.0 Vizyon Toplantısı’nda gerçekleşen panellerde siber güvenlik, sosyal medya ve dijital pazarlama gibi konular tartışıldı.

BİLİŞİM GRUBU Başkanı Şenol VATANSEVER‘in “Türkiye’nin 2023 yılı ihracat hedefi 500 milyar dolar. Üretim, markalaşma ve ihracatımızı kökten değiştirecek önlemler alarak bu hedefe ulaşabiliriz. Katma değeri yüksek olan ve yüksek teknolojili ürünlere odaklanmalıyız.” sözleriyle başlayan Gelecek 5.0 Vizyon Toplantısı’nda Vatansever kamunun ve özel sektörün dijital dönüşüm için yapması gereken hazırlıklara dikkat çekti.

İki farklı panele binden fazla dinleyicinin katıldığı etkinlikte Şenol Vatansever, BİLİŞİM GRUBU ve Bilişimciler olarak tüm Türkiye’yi kapsayan bir hizmetler envanterini çıkartıklarını, bu sayede dijital dönüşüm için ihtiyaç duyulacak çözümlerin somut bir şekilde ortaya çıkarılacağını söyledi. Vatansever, dijital dönüşümün özel sektör, üniversite, STK ve kamu iş birliğinde yapılması durumunda hedefe ulaşabileceğinin altını çizdi.

Küresel Dünyada Siber Savaşların Devletlere Etkisi

Günün ilk panelinde Türk Nippon Sigorta, Sistem ve Network Yönetimi Müdür Yardımcısı Hüsnü TAVLAŞ, WatchGuard Türkiye Ülke Müdürü Yusuf EVMEZ ve Avukat Murat KEÇECİLER “Küresel Dünyada Siber Savaşların Devletlere Etkisi” üzerine görüşlerini beyan ettiler. Kamu Teknolojileri Dergisi Yayın Yönetmeni Ersin AKMAN‘ın moderatörlüğünde gerçekleşen panelde Hüsnü TAVLAŞ “Güvenlik açıklarının büyük bir bölümünün insan kaynaklı olduğunu göz önüne aldığımızda, kurumların ve işletmelerin siber tehditlere karşı kendilerini korumak için yaptıkları yatırımların yanında, çalışanlarını siber risklere karşı eğiterek farkındalığı arttırmalarının bir gereklilik olduğuna” dikkat çekti.

WatchGuard Türkiye Ülke Müdürü Yusuf Evmez ise “Türkiye siber guvenlik indeksine göre 164 ülke arasında 43. sırada ve en başarısız olduğu konu işbirliği. Devlet kurumları ile özel sektör arasında bilgi paylaşımı yok denilecek seviyede. 164 ülke arasında bot cihaz sayısında ülke olarak birinciyiz. Şehir bazında ise İstanbul birinci, Ankara ikinci sırada. Bu iki şehrin sahip olduğu bot sayısı, ilk 10 ülkenin yüzde 58’ini oluşturuyor fakat kullanıcıların bu konudan haberi yok.” sözleriyle tehlikenin büyüklüğünü dile getirdi.

Bilişim suçları ve yürürlükteki kanunlar konusunda uzman Avukat Murat KEÇECİLER ise konuşmasında şu noktalara değindi: “Siber güvenlik tarafında TCK ve KVKK haricinde yaşanan yeni gelişmeler ışığında daha kapsamlı bir yasal mevzuat ihtiyacı olduğu açıktır. Bu yasal mevzuatın hazırlanmasında ve düzenleyici kurumun desteklenmesinde sivil toplum kuruluşlarının ve bilişimcilerin öncü rol alması gerekmektedir. Siber güvenliğin kamu güvenliği ve ülkeler arası ilişkileri düzenleyen uluslararası bir norm ve sözleşme mevcut değildir. Bu kapsamda da siber saldırılar yeni düzende hibrit savaşların birer parçası ve dış politika aracı haline gelmektedir.”

Dijital Pazarlama ve Dijital Vatandaşlık

Habertürk TV’den Cem SÜNBÜL’ün moderatörlüğünde gerçekleşen Dijital Pazarlama ve Dijital Vatandaşlık Paneli’ne ise Uluslararası Sosyal Medya Derneği (USMED) Başkanı Said ERCAN, 2ROI Medya’dan Alaattin ÇAĞIL ve Medya Okuryazarlığı Derneği Başkanı Cansu AYDEMİR katıldı.

Sosyal medyada milyonlarca takipçisi olan Alaattin Çağıl “Dijital dönüşüm freni patlalamış bir kamyon değil. Çünkü freni patlamış bir kamyon bir yere çarpar ve durur. Fakat dijital dönüşüm durmayacak.” sözleriyle daha da teknolojik bir dünyaya hazır olunması gerektiğini belirtti.

Medya Okuryazarlığı Derneği Başkanı Cansu Aydemir “Dijital Vatandaşlık 2010 yılı gibi gündemimize geçmiş bir kavramdır. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde nefret söyleminde bulunmayan, siber zorba olmayan nesiller yetiştirilebilmesi için medya okuryazarlığı dersi mutlaka zorunlu ders olmalıdır.” diyerek dijital vatandaşlık kavramının önemini vurguladı.
Uluslararası Sosyal Medya Derneği (USMED) Başkanı Said ERCAN siber yurttaşlığın önemini şu sözlerle dile getirdi “24 saatin 8 saatini uyku 12 saatini sanalda geçiren bir jenerasyondan bahsediyoruz. Bu gençler ancak 4 saat bilinen anlamda vatandaş olabilirken 12 saat siber yurttaş olabiliyor.”

Önceki haberTeamGram, Latin Amerika pazarına giriş yaptı
Sonraki haberTurkcell’le Rize’deki Bilim ve Sanat Merkezi’ni ziyaret ettik

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz