Teknoloji üretmek yetmez: İhraç etmek istiyoruz

Türk Telekom olarak, Türkiye’nin 2023 hedefleri arasında yer alan “Teknolojiyi üreten ve ihraç eden bir ülke olma” hedefi ile çalışmalarımızı yürütüyoruz. 5G teknolojilerinde sadece teknoloji kullanıcısı değil; geliştiriciyiz. Türk Telekom olarak bu başarıyı, Türkiye ve sektör açısından son derece önemli bir adım atarak, yeni nesil ağ sistemlerinin ve iletişim teknolojilerinin geliştirilmesi konusunda dünyanın önde gelen açık platformlarından biri olan ABD merkezli ONF’nin (Open Networking Foundation) yönetimine girerek gerçekleştirdik. Türk Telekom artık Google, AT&T, Deutsche Telekom, NTT, China Unicom, Comcast, Samsung gibi dünya devleriyle birlikte telekomünikasyon sektöründeki en son gelişmelerin izlendiği, yeni teknolojilerin geliştirildiği platformun yönetim kurulunda yer alacak, projelere yön verecek ve hatta telekomünikasyon ekosisteminin yapısını değiştirecek. Hem sektörün hem de Türk Telekom’un yakın gelecekte ana odak noktalarından biri, iletişimde bir anlamda boyut değişimine yol açacak 5G teknolojileri olacak. Türk Telekom olarak iştiraklerimiz Argela, İnnova ve Sebit ile hem ülkemizde hem de uluslararası pazarlarda yeni nesil teknolojilerin geliştirilmesine odaklanıyoruz.

Bu kapsamda Ar-Ge alanında faaliyet gösteren iştirakimiz Argela ile Türkiye’nin ilk 5G Mükemmeliyet Merkezi’ni geçtiğimiz yıl Ankara’da açtık. Türk mühendisliğinin gelişmesi adına önemli bir fırsat olan Merkez’de, milli 5G teknolojilerinin geliştirmesi ve siber güvenliğin millileştirilmesi için çok değerli projeler üretiliyor. ONF ile yakın ve aktif bir iş birliği içinde çalışacak olan Ankara’daki 5G Mükemmeliyet Merkezi’nde yapılan Ar-Ge çalışmaları sayesinde 5G teknolojisiyle hayatımıza girecek olan yenilikçi ürün ve servisleri geliştireceğiz. Bununla birlikte, Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nın desteğiyle geliştirilen 4.5G milli baz istasyonu ULAK’ı ise laboratuvar ortamından çıkararak ticari şebeke üzerinden kullanan ilk operatör olduk. Bu kapsamda şu aşamada ULAK’ın saha testlerini yapıyoruz ve kısa zamanda şebekemizde kullanmaya başlayacağız. Argela tarafından geliştirilen ProgRAN projesi ile dünya genelinde kullanılacak 5G uyumlu baz istasyonlarını tasarlıyor; 5G’nin üzerinde yükselecek standartları ABD’deki ofisimizde kodluyoruz. Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nın başlattığı ve Argela’nın yürüttüğü MİLAT projesiyle de yeni nesil teknolojilerin gerekliliklerine uyumlu kamu kuruluşları ve bakanlıklar için 5G teknolojisi ile çalışan milli ve güvenli bir ağ altyapısı inşa ediliyor. Yazılım Tanımlı Ağ (SDN) Teknolojilerinin geliştirilmesi projesi olarak adlandırılan MİLAT ile uçtan uca, özgün, tamamen milli, güvenli bir 5G altyapısı kurulacak. Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından başlatılan bu projede, Argela, analizden tasarıma ve ürünü geliştirmeye kadar geniş bir yelpazede ve tüm süreçlerde tek şirket olarak yer aldı.

Barselona’da düzenlenen Dünya Mobil Kongresi’nde ürün ve hizmetleriyle ön plana çıkan Türk Telekom, önümüzdeki dönemde teknolojik yatırımlarını hızlandırmayı hedefliyor. Türk Telekom Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Doğan, Kamu Teknolojileri’ne yaptığı açıklamada yeni hedeflerinin bu teknolojileri dünyaya satmak olduğunu belirttiı.

Türk Telekom olarak 2018 yılına çok dinamik ve güçlü bir şekilde girdik. Türk Telekom, Türkiye’nin iletişim omurgasını ve gelişmiş teknoloji altyapısını kuran, 177 yıldır Türkiye’nin dijital dönüşümüne yön veren bir şirket ve bu rolümüzden gurur duyuyoruz. Global arenadaki gelişmeler doğrultusunda, biz de Türk Telekom olarak inovasyon vizyonumuz ve yatırımlarımızla bu arenadaki en önemli oyunculardan biri olmayı hedefliyoruz. Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşma yolculuğunda ülkemize destek olmaya devam edeceğiz.

Önceki haberHuawei’ye teknolojiye katkı ödülü
Sonraki haberSiber tehditler ne olacak?

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz