Yazılımcılar sanayici oldu

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, 11 Ağustos tarihinde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde (TOBB) düzenlenen, ‘Bilişim Sektörü Buluşması – Bilişimciye Sanayici Kimliği’ toplantısına katıldı. Özlü, Türk sanayisinin bilişim sektörüyle büyüyeceğinin altını çizdi.

B

akan Özlü, toplantıdaki konuşmasında, ‘Üretim Reform Paketi’ ile birlikte bilişim teknolojisi ve yazılım üreten işletmelerin, Sanayi Sicil Kanunu kapsamına alındığı bilgisini vererek “Paketle, yazılımcılarımızı sanayici kapsamına aldık. Artık yazılımcılar, sanayicilerin elde ettikleri tüm haklardan faydalanacaklar. Bu paketin sunduğu imkânları, özellikle genç girişimcilerimizin takip etmelerini istiyorum” açıklamasını yaptı. Şirketlerin ayakta kalabilmesi ve piyasanın etkin aktörleri olabilmesinin teknolojiye ne oranda yatırım yaptıklarına bağlı olduğuna işaret eden Özlü, iş dünyasına ve girişimcilere teknolojiye yatırım yapmaları çağrısında bulunarak “Bilgiye ulaşan fark yaratır. Bugün en büyük güç teknoloji gücüdür. Teknoloji yatırımlarından vazgeçersek yarınlardan vazgeçmiş oluruz” dedi. 2016 yılı verilerine göre, Türkiye’de bilgi ve iletişim teknolojilerinin toplam pazar hacminin 94,3 milyar liraya ulaştığını, sektörün ihracatının ise bir önceki yıla göre yüzde 32 artarak, 3,1 milyar lira seviyesinde gerçekleştiğini ifade eden Özlü ihracatın 2 milyar liralık kısmının yazılımdan geldiğine dikkat çekti.

Sanayi 4.0 için dönüşüm başlıyor

Özlü, “Sanayi 4.0 gerçeğini düşündüğümüzde bilişimde ve yazılımda büyük bir sıçrama yapmak zorundayız. Bakanlığımız öncülüğünde kurulan ‘Sanayide Dijital Dönüşüm Platformu’ 2017 yılı ocak ayından itibaren faaliyetlerine başladı. ‘Sanayide Dijital Dönüşüm Platformu’, ülke sanayimizin dijital dönüşümüne ilişkin her türlü politika ve stratejiyi oluşturmak için gerekli çalışmaları yapmakta. 4. Sanayi Devrimi’ne ilişkin, değişik kurumlar, raporlar ve katkılar sunmaya devam ediyorlar. Söz konusu raporlarda, yapılacak yatırımlarla istihdama yaklaşık yüzde 5 ve GSYH’ye 200 milyarlık bir gelir sağlanacağı değerlendiriliyor.” diye konuştu.

“Yazılıma yatırım yapmak tercih değil zorunluluk”

Sanayileşme politikalarını, Sanayi Devrimi’nin gereklerine göre yeniden güncellediklerini ve kurguladıklarını anlatan Özlü, dijital değişime ayak uydurmanın, yazılıma bilişime yatırım yapmanın tercih değil, zorunluluk olduğunun altını çizdi. “Sanayimizin yüzde 7’lerde büyümeye başlaması asla hayal değildir” ifadesini kullanan Bakan Özlü, konuşmasını şöyle sürdürdü: “ ‘Tekno Girişim Sermayesi Destek Programı’ kapsamında şu anda bin 933 girişimciye destek olduk ve programdan en fazla yazılım sektörü faydalandı. Ar-Ge faaliyetleri sonucunda ortaya çıkan ürünlerin seri üretimini desteklediğimiz, ‘Tekno Yatırım Destek Programı’ kapsamında ise şimdiye kadar 204 firmaya destek olduk. Her iki programımızla firmalara toplam 209 milyon lira tutarında destek olacağız. 1 Temmuz’da yürürlüğe giren Üretim Reform Paketi ile birlikte bilişim teknolojisi ve yazılım üreten işletmeler, Sanayi Sicil Kanunu kapsamına alındı. Türkiye’de 589 Ar-Ge ve 74 tasarım merkezi bulunuyor. Bu sayıyı, 2017 sonuna kadar bine tamamlamayı amaçlıyoruz.”

Yazılım cirosu iki katına çıkacak

Bilişim ve yazılım sektörlerinin yaşadığı sorunların farkında olduklarını dile getiren Özlü, “Bu sektörlerin nitelikli iş gücü açığı, Ar-Ge teşviklerinin uygulanmasında yaşanan sorunlar, fiyat odaklı ihale süreçleri gibi problemler yaşadığını biliyoruz. Bu alanlarda çalışmalar yapmak ve ilerleme kaydetmek durumundayız. Bu amaçla, Bilgi Teknolojileri ve yazılım sanayimizin cirosunun en kısa sürede iki katına çıkarılmasını hedefleyen, ‘Bilgi Teknolojileri ve Yazılım Sanayi Programı’ çalışmasını başlattık. Hem kamunun hem şirketlerin hem de bilişim ve yazılım sektörünün çok daha fazla proje üretmesi gerekmekte” değerlendirmesini yaptı. Bakan Özlü, üniversitelerin ve meslek okullarının, sanayinin ihtiyaçlarına cevap verebilen müfredatlar geliştirmesi için önemli çalışmalar yaptıklarını aktardı.

5 bin Ar-Ge firması ile 100 bin kişilik istihdam imkanı geliyor

Türk sanayisi bilişim sektörüyle büyüyecek

Türk sanayisinin bilişim sektörüyle büyüyeceğinin altını çizen Bakan Özlü, ortak akıl, vizyon ve inançla hareket etmenin önemine vurgu yaparak ‘Bilişim Vadisi’ ile ilgili olarak da şu detayları verdi: “ ‘Bilişim Vadisi’ 1. etap inşası sürüyor ve bittiğinde 2 bin, proje tamamlandığında ise yaklaşık 100 bin nitelikli insana istihdam sağlanacak. Vadide; 5 bin Ar-Ge firması faaliyet gösterecek ve yıllık 10 milyar dolar ciroya ulaşılacak.” Özlü, Türkiye’nin sanayileşme sürecinde vagon değil lokomotif ülke olma hedefini seçtiğinin altını çizerek “Bakanlık olarak, 3 temel prensip ve hedef üzerinde yoğunlaşmış bulunuyoruz. Bunlardan birincisi ‘İleri Sanayi Ülkesi Türkiye’, ikincisi ‘Bilim Merkezi Türkiye’, üçüncüsü ise ‘Teknoloji üssü Türkiye’ hedefidir. Bu hedefler asla hayal değildir” dedi.

“Yazılımcılar olarak sanayici sıfatıyla koltuklarımızdayız”

TOBB Türkiye Yazılım Meclisi Başkanı Melek Bar Elmas da yaptığı konuşmada şu noktalara dikkat çekti: “Türkiye, bilişim teknolojilerini kendi diliyle kullanan nadir ülkelerden biri. Üretim ve pazar verilerinde ise aynı ataklığı göremedik. Yazılım sektörü sadece iktisadi olarak değil stratejik olarak da büyük önem taşıyor. Bugün sanayici sıfatıyla koltuklarımızda oturuyoruz; bu nedenle bugün çok önemli bir gün. Daha geniş katılımlı bir üst yapıya ihtiyacımız bulunuyor. TOBB Türkiye Yazılım Meclisi olarak ‘Yazılım İçin Ortak Ses ver’ hareketini başlattık.”

Önceki haberTürkiye dijitalleşmeyle büyüyecek
Sonraki haberTürkiye’nin ilk “Kişisel Verileri Koruma Zirvesi” Ankara’da toplanıyor

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz